Diumenge, 5 desembre 2021
IniciEntrevistesTelmo Irureta: “L’humor és la meva vida. La meva medicina. El meu...

Telmo Irureta: “L’humor és la meva vida. La meva medicina. El meu motor. Sense humor… què em queda? Sense humor, no seria jo”

telmo irureta
L’actor Telmo Irureta té paràlisi cerebral des dels 2 anys // Foto: Telmo Irureta

L’actor basc Telmo Irureta, nascut a Zumaya, destaca amb el seu sentit de l’humor, que tot el que fa ho viu lligat a una cadira de rodes, però que no hi ha qui el pari. Té una paràlisi cerebral degut a una encefàlia que va patir als dos anys. Irureta té molt clares les seves idees i els seus projectes. Jo el vaig descobrir al programa de EITB, Barre Librea, i des de llavors me’n declaro fan. Per això he volgut fer-li aquesta entrevista.  

Explica’ns com va ser la teva infantesa?    

Feliç. Jo era un nen molt alegre. I em sentia molt estimat.      

fiare banca etica crowdfunding

En quin moment vas ser conscient de la teva discapacitat?    

No recordo res de quan no tenia discapacitat, perquè vaig emmalaltir als dos anys, i … no hi ha hagut un moment, no és una cosa del que te n’adonis de sobte. Així m’he conegut i crec que “sempre he estat conscient de les meves ‘rareses’”.    

Com és la teva vida diària?    

Doncs depèn del que digui la meva agenda. Va canviant. A vegades tinc moltes coses a fer i no paro, i d’altres faig el gandul.    

Què és el que més et cabreja de la societat?    

Els prejudicis i la manca d’empatia.     

Què aporta l’humor a la teva vida?    

L’humor és la meva vida. És la meva medicina. És el meu motor. Sense humor … què em queda? Sense humor, no seria jo.     

En quin moment vas decidir fer xerrades per explicar la teva història?    

No ho vaig decidir. Simplement, va sorgir. Va ser a la UPV. Un professor de magisteri em va preguntar si estaria disposat a parlar de mi als seus alumnes i li vaig dir que sí. Ho vaig fer i sembla ser que va agradar. Des de llavors m’ho demanen gairebé tots els cursos.       

Com valores la teva experiència a Barre librea?    

Ha estat interessant. Una experiència positiva. He après i m’he divertit.    

I la teva família que opinen d’això?    

S’alegren que em surtin cosetes, que pugui treballar, que comptin amb mi.        

De què estàs més orgullós, de la teva carrera com a actor o de la teva carrera com a director?    

Per ara em sento més actor que director. Però vull pensar que això acaba de començar. “Carrera”, és una paraula gran i jo encara he de créixer.        

Quins temes creus que són tabú?    

Hi ha molts. Perquè hi ha molta por. No som tan lliures com pensem i ens incomodem per tonteries. Evitem molts temes. Ja no es poden fer ni acudits. Una pena.  

Explica’ns … tens un projecte teatral molt potent. Què ens pots avançar? Com va sorgir la idea?    

És una obra que estic escrivint amb Kepa Errasti. Es diuSexberdinak i la  dirigirà Mireia Gabilondo. Els actors serem l’Aitziber Garmendia i jo. Parlarem de la sexualitat de les persones amb discapacitat. Aquest és un doble tabú. Incomodarem? Ho intentarem.    

Fa un temps vaig treballar amb Mireia i ens vam quedar amb ganes de més (bé, jo almenys sí, jeje), va ser llavors quan va néixer la idea. Es va encendre la bombeta. I per fi, se’ns ha presentat l’oportunitat.        

Quina pregunta li faries a Aitziber Garmendia? I què li regalaries?    

Li faria una pregunta difícil de contestar, però que no necessita resposta: Per què ets tan lovely?. I li regalaria unes vacances. Un viatget. Això sí, m’agradaria anar amb ella. No sóc molt de viatjar, però amb l’Aitzi vaig on sigui. Amb la meva  Aitzi … fins a l’infinit i més enllà.    

Aquesta és la pregunta d’Aitziber per a tu: Quan has plorat per última vegada? I per què? 

Vaig plorar el 21 d’agost. Per un cúmul de comentaris d’un amic sexualment satisfet i segur de si mateix. O sigui, vaig plorar per enveja.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES