Dimecres, 10 agost 2022
Dimecres, 10 agost 2022
IniciTercer Sector SocialEl 17% de les entitats socials de l’AMB es dediquen a atendre...

El 17% de les entitats socials de l’AMB es dediquen a atendre al col·lectiu de persones amb discapacitat

La Taula del Tercer Sector i l’AMB publiquen el Baròmetre del Tercer Sector a l’àrea metropolitana de Barcelona

barometre tercer sector amb
Francina Alsina (dalt) i Montserrat Ballarín, durant la presentació del Baròmetre // Foto: Taula del Tercer Sector

La Taula del Tercer Sector i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han publicat el Baròmetre del Tercer Sector a l’àrea metropolitana de Barcelona, posant el focus en la realitat de les entitats socials i en la relació que el tercer sector té amb les administracions locals i altres agents del territori.

El Baròmetre del Tercer Sector és un estudi que recull cada any la situació de les entitats socials i el seu impacte en la societat; la relació amb altres agents; el finançament i els reptes de futur del sector. Aquest cop és la primera vegada que es fa aplicat a l’àrea metropolitana de Barcelona.

D’altra banda, en aquesta edició s’ha inclòs un apartat sobre l’impacte de la Covid-19 en les entitats socials del territori durant la primera fase de la pandèmia, com aquestes han donat resposta a les necessitats sorgides i quines mesures consideren prioritàries per fer front a la crisi social.

També cal destacar que l’àmbit de l’estudi exclou la capital catalana, i s’ha fet sobre els altres 35 municipis que conformen l’AMB, on es concentra més del 40% de la població de Catalunya amb 3.291.654 habitants.

Tenint en compte aquest aspecte, el baròmetre mostra que el 7% de les entitats socials catalanes són a l’àrea metropolitana de Barcelona (AMB) i atenen 224.000 persones. Així també les entitats de l’AMB tenen més trajectòria que les del conjunt de Catalunya.

D’altra banda, els principals col·lectius atesos per les entitats socials de l’AMB són la infància (28%), les persones amb discapacitat (17%) i la gent gran (14%).

RADIOGRAFIA DE LES ENTITATS SOCIALS DE L’AMB

La principal acció d’acompanyament dels ens locals a les entitats socials de l’àrea metropolitana de Barcelona són sobretot les reunions amb la regidoria de l’àmbit d’actuació de les organitzacions (gairebé un 60%), la participació en xarxes associatives (50%) i la participació en òrgans de participació locals (44%), com taules d’entitats. Pel que fa a la participació de les entitats en la presa de decisions de les administracions públiques.

A l’àrea metropolitana de Barcelona, les entitats socials compten amb una alta participació. La majoria se situen entre les 21 i les 930 persones associades. En els municipis petits és on hi ha més participació i associacionisme.

Pràcticament el 90% de les entitats socials enquestades treballen en xarxa amb altres entitats per aconseguir objectius comuns, reduir l’atomització d’accions al territori i aconseguir més impacte i transformació social.

INGRESSOS I DESPESES

La majoria del finançament de les entitats socials de l’àrea metropolitana de Barcelona prové majoritàriament de les administracions públiques, gairebé la meitat (46%). Tot i això, el finançament de fonts pròpies és també força significatiu, representa el 43% del pressupost mentre que el privat no té una gran incidència (10%). Les dades mostren que el gruix d’entitats de l’AMB reben majoritàriament entre 5.000€ i 25.000€ de finançament.

La Generalitat de Catalunya és l’administració que més finançament aporta a les entitats socials de l’àrea metropolitana de Barcelona, prop d’un 70%. La segueixen els ajuntaments de l’àrea metropolitana de Barcelona que contribueixen amb un 25% del finançament.

Les entitats destinen els diners rebuts de fonts públiques sobretot a l’atenció de persones en situació de pobresa i exclusió social i a la infància.

El baròmetre també revela que el tercer sector és generador d’ocupació perquè més del 80% de les entitats destinen una part del finançament públic a la contractació de persones.

IMPACTE DE LA PANDÈMIA

La crisi socioeconòmica de la Covid-19 ha comportat un increment de les necessitats d’atenció a col·lectius en situació de vulnerabilitat. Pel que fa als àmbits d’intervenció, els que més han augmentat són els de necessitats bàsiques, xarxes i suport a entitats, acció cívica i comunitària i atenció psicosocial i/o rehabilitació.

I en relació amb els col·lectius, l’atenció a les persones amb discapacitat i a les persones en situació de pobresa i exclusió són els que més han crescut.

S’ha combinat l’atenció presencial amb l’ús d’eines a distància, la meitat de les entitats de l’àrea metropolitana de Barcelona l’han fet servir.

Per últim el baròmetre dedica un apartat a la percepció i els reptes de futur del Tercer Sector a l’Àrea Metropolitana  de Barcelona.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content