SMC presenta un informe amb propostes per garantir el dret a la capacitat jurídica en salut mental

tina minkowitz dret capacitat jurídica salut mental
L’activista Tina Minkowitz ha estat una de les ponents de l’acte // Foto: Salut Mental Catalunya

Aquest matí s’han presentat el Palau Macaya de Barcelona les conclusions del seminari “El dret a la capacitat jurídica en salut mental: suports i acompanyament”, coorganitzat entre el Palau Macaya de ”la Caixa” i la Federació Salut Mental Catalunya.

L’objectiu del seminari, realitzat en col·laboració amb Support Fundació Tutelar Girona i la consultora Spora Sinergies, ha estat la creació de propostes de canvis i suports necessaris per garantir el dret a la capacitat jurídica de totes les persones amb problemes de salut mental d’acord amb la Convenció Internacional de l’Organització de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

El cicle ha significat un espai de reflexió conjunta en què han participat 46 persones i per al qual la Federació i el Palau Macaya de ”la Caixa” han buscat la mirada de tots els actors implicats: fiscalia, col·legi d’advocats, institut de medicina legal i forense, Departament de Justícia, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, associacions de primera persona i familiars, serveis socials, etc.

L’activista Tina Minkowitz, col·laboradora de l’Organització de les Nacions Unides que va participar en la redacció de la Convenció de Nova York, ha estat l’encarregada d’obrir l’acte de cloenda del cicle amb una conferència sobre el dret a la capacitat jurídica com a dret humà. Un segon ponent internacional, l’advocat i assessor especialista en inclusió social Alberto Vásquez, coordinador de Recerca de l’Oficina de la Relatora Especial de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, ha parlat sobre el model de suports per exercir la capacitat jurídica. D’altra banda, la sub-directora general d’Atenció i Promoció de l’Autonomia Personal del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Mònica Ribas, el sub-director general de Programes de Rehabilitació i Sanitat del Departament de Justícia, Carlos Soler, i el president de la Federació Salut Mental Catalunya, Israel Molinero, han estat els representants institucionals a l’acte.

La presentació de l’informe de conclusions, per part de Mònica Carrilero, tècnica de l’àrea d’Incidència Política de la Federació, i Aleix Caussa, director d’Spora Sinergies, ha tancat el programa.

Entre els aspectes més rellevants que presenta l’informe de conclusions destaca la diferència entre el paradigma que proposa la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i el que plantegen el Codi Civil i la Llei d’Enjudiciament Judicial, marc de referència legal a l’estat espanyol.

També es ressalta les traves a les quals s’enfronten les persones amb problemes de salut mental que han estat incapacitades judicialment per recuperar el seu dret a la capacitat jurídica; o que el procés de modificació de la capacitat jurídica no és un sistema neutral ni equitatiu, ja que està orientat a identificar les problemàtiques de salut i socials, en comptes de destacar les capacitats de la persona.

Pel que es refereix a la figura jurídica de la incapacitació, es constata que està concebuda per protegir la persona davant de situacions perilloses per a la seva integritat i el seu patrimoni, per cobrir responsabilitats civils i per aconseguir recursos, sense contemplar alternatives comunitàries menys restrictives i basades en els suports. No obstant això, implica per a la persona una pèrdua de drets fonamentals i una restricció d’oportunitats i recursos dins la comunitat que van acompanyades de prejudicis i estigma, alhora que comporta patiment i conflictivitat en l’entorn familiar.

Com a propostes de canvi per avançar en l’aplicació dels principis de la Convenció, l’informe recull la formació; la creació del grup de suport per a la decisió conjunta i de la figura de suport al carrer, així com la potenciació de la figura de gestió de casos; la revisió periòdica programada de les sentències de modificació de capacitats; l’elaboració d’un mapa de recursos de suport; i el reconeixement dels Grups d’Ajuda Mútua com a espais de suport a la presa de decisions.

Redacció/Fonts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Next Post

Fupar reprèn el seu programa de dinamització als mercats municipals de Terrassa per fomentar la inclusió social

Dv gen. 18 , 2019
Per cinquè any consecutiu membres del Centre Ocupacional de Fupar lideren tallers al Mercat de la Independència i al Mercat del Triomf de Terrassa, dins el programa d’inclusió i dinamització social als mercats municipals de Terrassa que organitza Fupar anualment amb el suport de BBVA per donar visibilitat a les […]
Membres de Fupar durant un dels tallers de l'edició passada al Mercat de la Independència

Butlletí de notícies

Apunta't al nostre butlletí per rebre gratuïtament al teu correu electrònic totes les notícies i articles publicats al Di@ri de la Discapacitat
[mc4wp_form id="21846"]

Calendari

maig 2020
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031