Dimarts, 19 octubre 2021
IniciDestacadesEls serveis socials són un sector econòmic rellevant en el conjunt de...

Els serveis socials són un sector econòmic rellevant en el conjunt de l’economia catalana

centre serveis socials
Centre serveis socials // Foto: Imatge cedida per Ajuntament de Barcelona

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l’Institut d’Estadística de Catalunya han fet públics els resultats de la segona edició de l’Enquesta Econòmica dels Centres i les Entitats de Serveis Socials, un estudi dissenyat per obtenir i facilitar informació sobre l’abast econòmic dels serveis socials especialitzats i la seva aportació a l’economia catalana.

Els resultats de l’enquesta quantifiquen el volum d’activitat econòmica que generen els serveis socials especialitzats en 2.244 milions d’euros i constaten que els serveis socials són un sector econòmic rellevant en el conjunt de l’economia catalana, amb una incidència molt directa en l’àmbit de l’ocupació.

Les dades d’ocupació més rellevants de l’enquesta situen el nombre de total de treballadors en 89.618 persones en els serveis socials especialitzats, sense incloure les persones que treballen en àmbits que no són objecte d’aquest estudi, com els serveis bàsics d’atenció social o els serveis d’atenció domiciliària.    

L’enquesta també aporta dades significatives sobre el voluntariat del sector, i situa el nombre de persones voluntàries que col·laboren en centres de serveis socials en 40.659, amb una dedicació mitjana de 173 hores anuals.

Els centres de serveis socials ocupen a 76.933 persones, majoritàriament dones en un 81,8%. El personal assalariat, que representa a 9 de cada 10 persones ocupades pels centres, té una edat mitjana de 41 anys. El personal voluntari en els centres és de 6.649 persones.

D’altra banda, algunes entitats no lucratives de serveis socials han realitzat -fora dels centres – serveis complementaris que han ocupat a 12.685 persones i han comptat amb 34.010 voluntaris.

Els centres de serveis socials han produït serveis per valor de 1.929 milions d’euros l’any 2014. L’administració pública ha aportat el 60,1% del seu finançament i el 32,1% prové de les quotes satisfetes pels usuaris. Dels 2.497 centres, el 45,6% són de naturalesa no lucrativa o social, el 30% són mercantils i el 24,4% són d’iniciativa pública.

Les entitats no lucratives de serveis socials que han realitzat – fora dels centres – serveis complementaris, han assolit un valor econòmic de 315 milions d’euros, dels quals el 33,1% ha estat aportat per l’administració pública i el 21% correspon a quotes satisfetes per les persones usuàries.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

2 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES