Diumenge, 5 desembre 2021
IniciDestacadesSe celebra el Dia Mundial de l’Ictus amb l’objectiu de sensibilitzar sobre...

Se celebra el Dia Mundial de l’Ictus amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la prevenció i el tractament de la malaltia

Amb el lema "Els minuts poden salvar vides. Coneix els símptomes. Avisa que és un ictus. Guanya un #TempsPreciós"

cartell dia mundial de l'ictus
Cartell del Dia Mundial de l’Ictus 2021 // Foto: gencat

El 29 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Ictus. La iniciativa, impulsada per l’Organització Mundial de l’Ictus (WSO), per les seves sigles en anglès), té com a objectiu sensibilitzar la població en la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia, que cada any afecta prop de 15 milions de persones arreu del món, sent la segona causa de mort arreu del món (un 11% de les defuncions) entre els anys 2000 i 2009, segons un informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Enguany, amb el lema “Els minuts poden salvar vides. Coneix els símptomes. Avisa que és un ictus. Guanya un #TempsPreciós”, la campanya se centra en la importància d’aprendre a identificar els símptomes de l’ictus per sol·licitar atenció mèdica urgent al més aviat possible i evitar possibles seqüel·les que afecten la memòria, la mobilitat, la parla i l’autonomia de les persones. 

fiare banca etica crowdfunding

Malgrat que els símptomes de l’ictus depenen de la zona i el volum del cervell afectats, i de l’estat general de salut, els més habituals són la pèrdua de força o paràlisi en un cantó de la cara, que fa que la persona torci la boca en intentar somriure, la impossibilitat d’aixecar tots dos braços, i la dificultat a l’hora de parlar. Davant d’aquestes alteracions, cal trucar ràpidament al 112. 

La recuperació després de patir aquesta malaltia depèn de la rapidesa amb què es rep l’assistència. Es calcula que cada mitja hora que passa es perd un 5% de capacitat de recuperar les afectacions derivades. El Codi ictus centra esforços per desplegar totes les unitats implicades de la manera més àgil i eficaç possible. Algunes organitzacions internacionals de referència, com l’European Stroke Organization (ESO), defineixen la tasca que es fa a Catalunya “d’excel·lent”. La setmana passada l’organització va reconèixer la tasca dels hospitals catalans a l’entrega dels premis que entrega la mateixa ESO.

De mitjana, des que s’activa el codi per un possible cas fins al moment que la persona arriba a l’hospital, transcorren 147 minuts. Poc més de dues hores on es recullen des dels casos de més proximitat als més complexos i aïllats que requereixen un trasllat a llarga distància. Pel que fa a l’entrada del malalt a l’hospital, des que hi accedeix fins que se li fa el TAC (la prova per aprofundir en el diagnòstic del pacient), passen, segons les mitjanes d’aquest primer semestre de 2021, 20 minuts, i, des de la mateixa entrada fins que se li comença el tractament, 32 minuts.

A Catalunya, aproximadament un 40% de les persones que pateixen un ictus poden recuperar la seva vida de manera autònoma.

El codi ictus

Durant el primer semestre de 2021, el protocol d’actuació, el Codi ictus, es va activar en 3.880 ocasions, és a dir, gairebé una activació cada hora. El Codi ictus, que s’activa a través del 112, és el procediment de coordinació sanitària que més escurça el temps que transcorre des de la trucada fins a l’aplicació del tractament, tot millorant així el temps de resposta i les possibles seqüeles als afectats.

L’any passat, el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) va activar el Codi ictus en 5.167 ocasions, el 68% del total. La resta d’activacions corresponen a malalts ja ingressats o que van acudir al centre hospitalari per mitjans propis.

Són xifres que segueixen les tendències d’anys anteriors. I és que, el protocol, que es va posar en marxa el 2006, compta amb unes 7.500 activacions anuals. Un volum de persones que, a diferència dels casos pediàtrics, demostra la incidència de la malaltia.  

El codi ictus pediàtric

El codi ictus pediàtric és un protocol d’emergència impulsat pel Departament de Salut que permet donar una atenció especialitzada als pacients menors de 15 anys amb sospita d’aquesta malaltia. Cada any hi ha entre 50 i 60 casos a tot Catalunya, una xifra baixa si es té en compte que, entre els adults, cada dia se n’activen 20 de mitjana. Tot i així, l’ictus en nens i nenes és molt difícil de diagnosticar i comporta una simptomatologia d’alarma molt diferent a la de les persones adultes. Per aquest motiu, el febrer de l’any passat es va posar en marxa el Codi ictus pediàtric, en el qual es busca concentrar l’expertesa pediàtrica d’aquesta patologia.

Des de la incorporació del Codi Ictus per a infants, s’han tractat 101 nens i nenes, amb una edat mitjana de 10 anys. Des de febrer de l’any passat, se’n van atendre 76 i, en el primer semestre del 2021, el nombre de casos ja és de 25.

Aquest model assistencial comprèn l’activació d’una xarxa d’hospitals comarcals i d’hospitals de referència que cobreix tot el territori i que garanteix que els pacients siguin avaluats, diagnosticats i tractats en el mínim de temps possible. Ara el gran repte és la identificació precoç.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES