
La importància de la prevenció, sensibilització i formació en la lluita contra els trastorns derivats de l’exposició prenatal a l’alcohol, amb especial atenció als infants adoptats de l’Europa de l’Est. A Europa, la prevalença dels Trastorns de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF) es calcula en 19,8 casos per cada 1.000 habitants. Aquests trastorns poden ser molt incapacitants i afectar de manera significativa la vida de les persones afectades, especialment durant l’adolescència i l’etapa adulta, així com també les vides de les persones del seu entorn. A Catalunya, els TEAF són especialment prevalents entre els infants adoptats de l’Europa de l’Est, amb un impactant 50% d’afectats entre els nens i nenes adoptats entre els anys 1998 i 2015.
Els TEAF engloben un conjunt d’alteracions físiques, cognitives, conductuals i d’aprenentatge que són resultat de l’exposició a l’alcohol durant l’embaràs. Amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de no consumir alcohol abans i durant l’embaràs, el Departament de Salut de Catalunya, a través de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i hepatitis víriques (SGAVIH), el Servei de Salut Maternoinfantil de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Pla Director de Salut Mental i Addiccions, han impulsat el programa “Embaràs sense alcohol i sense drogues” dins del Protocol de seguiment de l’embaràs. Aquest programa té com a objectiu prevenir l’exposició prenatal a l’alcohol i les drogues i reduir els trastorns relacionats.
Equips GUIA a Catalunya
Per tal de millorar l’atenció a les persones afectades amb TEAF i les seves famílies, Catalunya compta des del 2021 amb els equips GUIA, grups multidisciplinaris integrats a la xarxa de salut mental i addiccions. Aquests equips treballen per garantir una atenció més eficient i eficaç en casos d’alta complexitat clínica. Des de la seva creació, els equips GUIA han valorat 434 casos, principalment relacionats amb trastorns del neurodesenvolupament, de conducta, de personalitat i de TEAF. La seva tasca inclou la prevenció, assistència, benestar, rehabilitació i integració social de les persones afectades i les seves famílies.
En l’àmbit de la sensibilització, es promou la creació i distribució de materials informatius per educar la població sobre els riscos associats al consum d’alcohol durant l’embaràs i com prevenir-los. Pel que fa als professionals de la salut, s’ha publicat una guia de butxaca pels serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) per facilitar la detecció precoç i la intervenció breu dels riscos del consum d’alcohol i altres drogues durant l’embaràs. També s’està actualitzant el Protocol d’Activitats Preventives i de Promoció de la Salut a l’edat pediàtrica, que inclou el cribratge del TEAF des de la primera visita al pediatre.
A nivell formatiu, la SGAVIH, en col·laboració amb diversos departaments de la Generalitat i amb el suport del Servei de Neonatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, està desenvolupant un curs especialitzat per a professionals dels diferents àmbits (salut, educació, justícia, etc.), amb l’objectiu de dotar-los de les eines necessàries per prevenir, identificar precoçment i atendre adequadament els casos de TEAF. Aquesta formació s’està estenent progressivament a diferents regions sanitàries.
Finalment, en l’àmbit de la coordinació, la SGAVIH ha contribuït a l’elaboració del Pla de Salut Mental Perinatal, impulsat pel Servei Català de la Salut. Aquest pla, amb un enfocament preventiu i comunitari, busca garantir el benestar mental de la mare, la parella i el nadó durant l’etapa perinatal, assegurant una atenció integral i desestigmatitzadora.