Dimecres, 30 novembre 2022
Dimecres, 30 novembre 2022
IniciSalut MentalSalut presenta el Pla de prevenció de suïcidis per reduir-ne els casos...

Salut presenta el Pla de prevenció de suïcidis per reduir-ne els casos i l’estigma social a Catalunya

El PLAPRESC articularà el telèfon 061 com a via de suport i acompanyament de persones amb risc de suïcidi

presentacio pla de prevencio suïcidis
Durant la jornada es va fer una passejada pel bosc // Foto: gencat

El Departament de Salut va presentar ahir a Olot el Pla de prevenció dels suïcidis de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC) amb l’objectiu de reduir el 2030 la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% i en més d’un 20% en els grups prioritaris, així com reduir l’estigma social mitjançant actuacions de tipus comunitari.

El nou Pla, que implementarà un conjunt de mesures per fer un abordatge integral i comunitari, ha comptat amb una alta participació -uns 300 professionals de diferents àmbits-, i s’articula com una estratègia nacional de prevenció que reflecteix l’aposta clara del Departament per la salut mental en aquesta legislatura. És també una prioritat de salut pública ja que el suïcidi és la principal causa de mort no natural i la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys a Catalunya (2,39 morts per 100.000 habitants).

Banner 300x250px EnBucle3

Durant la presentació del Pla, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va remarcar que “cal trencar tabús i fer més èmfasi en l’acompanyament i el suport, tant als propis supervivents, com al seu entorn”.

Principals línies d’actuació

Una de les principals línies d’actuació del PLAPRESC serà la de promoure mesures de prevenció i control de la conducta suïcida per tal de donar una resposta adequada a cada situació i rebaixar l’estigma de la societat respecte al suïcidi. També incorporarà l’atenció als supervivents, a la família i als professionals, i s’activaran els circuits de derivació a recursos de suport comunitaris, com ara les entitats de supervivents.

“El PLAPRESC ha de permetre donar resposta el més personalitzada possible, millorar l’accessibilitat i efectivitat de les estratègies de recuperació”, ha reblat el conseller Argimon.

D’altra banda, el PLAPRESC crearà una comissió de seguiment interdepartamental per coordinar el treball conjunt entre tots els departaments de la Generalitat de Catalunya implicats i altres administracions i organismes. Un dels objectius es crear un sistema que integri el conjunt de dades de tots els agents implicats en l’atenció al suïcidi.

El nou Pla també potenciarà els punts d’activació i la millora de la qualitat del Codi Risc Suïcidi, un instrument pioner i clau a Catalunya vigent des del 2014, per al monitoratge i seguiment de les persones amb conductes suïcides. Es revisarà el procediment del Codi en els serveis d’urgències generals i altres serveis assistencials, que no són de salut mental, per identificar-ne l’adequació a les bones pràctiques basades en l’evidència científica. També s’articularà el telèfon del 061 Salut Respon, eina transversal del sistema de salut, com a via per a l’atenció no presencial al suport i a l’acompanyament en casos de risc de suïcidi, per tal de donar una resposta el més personalitzada possible i, en cas de necessitat, millorar l’accessibilitat del sistema sanitari.

El nou PLAPRESC també inclou un conjunt d’actuacions de prevenció multisectorials. En la prevenció i detecció del risc de suïcidi destaca la formació de professionals d’atenció primària i comunitària, d’educació social, centres penitenciaris i justícia juvenil, entre altres.

També es reforçaran accions per millorar la detecció i l’abordatge de la conducta suïcida en casos de persones víctimes de violència, abús i/o situacions límit, així com també mesures per millorar la detecció i l’abordatge de la conducta suïcida en gent gran, persones amb malalties cròniques i discapacitats, persones amb dolor, malaltia avançada i d’altres persones vulnerables, de forma integrada i coordinada amb els diferents àmbits i serveis implicats.

A Catalunya, durant el 2019, es van produir 441 morts per suïcidi, de les quals el 73% van ser homes i més de 2.600 persones van patir les conseqüències traumàtiques i de dol. El suïcidi presenta també un gradient social clar: la taxa de suïcidis és més alta en les persones en condicions socioeconòmiques desfavorables i la taxa de temptatives de suïcidis té un major predomini en les dones.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content