Dimarts, 26 octubre 2021
IniciOpinióSalut Mental, intervenció pasiva o activa?

Salut Mental, intervenció pasiva o activa?

capacitació jurídica i salut mental
La Llei 8/2021 obre moltes incògnites sobre la seva aplicació // Foto: Plena Inclusión

Plouran milions d’euros per poder atendre a persones amb  problemes de salut mental. Perfecte! ja era hora que intentin equiparar amb Europa. Malgrat això, ha sorgit un PERÒ enorme que sembla que ningú vol sentir-se al.ludit (li han donat tant bombo i platerets a la nova Llei 8/2021 de 2 de juny que anul·la la incapacitació, tan sol·licitada des de alguns àmbits i que ha deixat sense protecció real a una quantitat ingent de persones. 

La modificació judicial de la capacitat estableix com a única figura de protecció la de l’assistent i reconeix que a partir dels 18 anys pot decidir completament (seguint la Convenció de la ONU sobre Drets de les Persones amb Discapacitat de 2008): Art.1 “Promoure, protegir i … promoure el respeto de la seva su dignitat”; Art.8 y 9 “Potenciar que puguin viure independents”; Art. 12 “Adoptant les mesures necessàries per respectar i que puguin exercir, com les persones capacitades, la seva autonomia de la voluntat ..”   Actualment les sentències diuen: “Hauran de tenir en compte la seva voluntat, els desitjos i preferències de (nom de la persona) a fi de donar suport i recolzament, tenint en compte le sseves necessitats …en els ámbits següents..” 

A partir d’això quants problemes s’eternitzaran pels malalts mentals que no es senten malalts? Els intents de suïcidi seran atesos amb bones paraules o es podrà intervenir? Es una autèntica contradicció entre la voluntat de morir i la intervenció involuntària per aturar les autolesions. Que podrà fer la figura actual de l’assistent (que substitueix la curatel.la o tutel.la) si la persona a qui ha d’atendre no es deixa (voluntat), insulta, etc?  La policía, jutges etc.. Com sabran que la persona té una sentència que diu que té un problema de salut mental? Com es reciclaran i formaran per saber com atendre en conseqüència? (sense taser, cops, amb servei psicològic o personal format). 

Crec que seran les famílies, com sempre, les patidores-pagadores de tractaments que tinguin continuïtat en el temps, amb l’esperança que algú entengui la complexitat de certs casos (conductuals). 

La meva pregunta és simple, dirigida als polítics i certes persones que han aplaudit la nova llei. Poden explicar com es pot intervindre si la llei garatitza que es respecti la voluntat? Com evitaran que molts siguin estafats si estan convençuts per persones amb mala fe de que el que creuen és cert -sobre tot gent gran i amb problemes de saber interpretar les intencions alienes (autisme/asperger)? Algú pot respondre?

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES