Dilluns, 20 maig 2024
spot_img
IniciELECCIONS 12MSalut Mental Catalunya reclama als partits polítiques públiques i socials que prioritzin...

Salut Mental Catalunya reclama als partits polítiques públiques i socials que prioritzin la salut mental

La federació ha fet una crida contundent a tots els partits polítics amb un conjunt de propostes electorals de cara a les eleccions del proper 12 de maig

polítiques públiques i socials en salut mental
La federació reclama que es posi a la salut mental en un primer pla // Foto: Arxiu

De cara a les pròximes eleccions autonòmiques del proper 12 de maig, la Federació Salut Mental Catalunya, amb les seves 82 entitats associades, que representen a les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, ha fet arribar a tots els partits polítics una sèrie de propostes perquè posin en marxa polítiques públiques i socials que prioritzen la salut mental. 

Això només serà possible amb un compromís real de tots els departaments del govern català i el recolzament unànime del Parlament. La salut mental ha de ser una prioritat per a tot l’arc parlamentari.

Aquesta petició l’avalen les dades actuals sobre salut mental, que posen de manifest la urgència de disposar dels recursos necessaris per garantir el benestar de la població. Per aquest motiu des de l’entitat es veu crucial implementar polítiques i programes que abordin les necessitats de salut mental, especialment en els grups més vulnerables i afectats per la crisi actual.

Aquestes són algunes de les propostes concretes que la federació planteja:

 1. Fomentar la plena ciutadania de les persones amb problemàtica de salut mental i addiccions.
 2. Incorporar la perspectiva de gènere i la interseccionalitat en el marc de la salut mental i la lluita contra l’estigma.
 3. Fomentar una atenció integrada i integral de base comunitària.
 4. Incentivar la participació de les entitats locals en les polítiques municipals.
 5. Fomentar les xarxes de suport social per a una ciutadania activa en salut.
 6. Incloure les famílies i l’entorn de cures com a agents impulsors de la recuperació.
 7. Implementar plans d’ocupació inclusius centrats en l’emancipació.
 8. Desenvolupar polítiques destinades als joves en la creació d’un projecte de vida present.
 9. Garantir una educació pública i inclusiva.
 10. Assegurar uns ingressos regulars i suficients a tota la ciutadania: Renda Bàsica Universal.
 11. Garantir un accés equitatiu a un habitatge digne.
 12. Fomentar iniciatives de gestió emocional per a la infància i l’adolescència.
 13. Impulsar accions que garanteixin una millor atenció i resposta a les situacions d’elevada complexitat.
 14. Millorar l’atenció i la formació de les professionals per donar resposta a l’especificitat que requereixen algunes persones amb problemes de salut mental.

Tot i no oblidar les grans línies proposade, imprescindibles per seguir avançant cap un model d’atenció comunitària de la salut mental de la nostra ciutadania, des de Salut Mental Catalunya demanem algunes accions concretes d’aplicació immediata:

 • La continuïtat del Pacte Nacional de Salut Mental amb una partida econòmica adient i una governança que inclogui tots els actors implicats.
 • La finalització del procés de desinstitucionalització amb els suports socials i comunitaris corresponents i s’incorpori la participació plena de les persones.
 • El desplegament d’estratègies que garanteixin la protecció dels drets incorporant models respectuosos on no s’apliquin mètodes coercitius i avançant cap a la contenció zero.
 • La creació d’una direcció general de salut mental dins del Departament de Drets socials amb l’equip i el finançament adequats per donar les respostes que la ciutadania necessita.
 • El suport a programes de prevenció i acompanyament a la salut mental d’adolescents i joves.
 • La consolidació i desplegament d’estratègies orientades a la millora en l’atenció dels TCA , TEA , TOC, TLP i TDAH.
 • L’impuls d’estratègies socials i sanitàries que garanteixin una millor resposta a les situacions d’elevada complexitat.
 • L’impuls i desplegament d’estratègies adients que garanteixin un suport i acompanyament a l’entorn de cura.
 • La consolidació i el reconeixement de les iniciatives desplegades des del moviment associatiu de suport mutu, d’informació, assessorament, acompanyament, capacitació i acció comunitària.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

1 COMENTARI

 1. Que els programes dels candidats no exposin clarament les mesures de suport a la discapacitat i la salut mental, no hagi difussió, és ja de per si un menyspreu a un percentatge de la ciutadania que esperava tenir pressupostos per poder obtenir ajusts-respostes. Aquest diari crec que hauria d’haver interrogat als candidats perque exposessin aquí aquesta part dels seus programes, donat l’alta difussió que te. Que COCEMFE digui que te compromís polític és com quan els politics prometen coses i després s’obliden.. els periodistes haurien de fer seguiment dels compliments que diuen faran i no donar propaganda a organimes que no clarifiquen res. Com sempre s’ha perdut l’oportunitat de divulgar de forma clara.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content