Dimarts, 20 febrer 2024
IniciSALUT MENTALSalut instal·la vinils a 90 punts d’arreu de Catalunya per prevenir el...

Salut instal·la vinils a 90 punts d’arreu de Catalunya per prevenir el suïcidi, especialment en els majors de 50 anys

El conseller Balcells ha presentat avui la campanya que estarà present aproximadament durant un mes

campanya de vinils prevenció del suïcidi
El conseller Balcells a la presentació de la campanya a la plaça Universitat de Barcelona // Foto: Generalitat de Catalunya

El Departament de Salut de Catalunya ha iniciat una acció de prevenció del suïcidi, destinada especialment als homes majors de 50 anys, a través de la instal·lació temporal de vinils en uns 90 punts del territori català. Aquesta iniciativa es du a terme com a part de la campanya “No el deixis caure en el pou del suïcidi”, posada en marxa el desembre passat. 

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presentat a la plaça Universitat de Barcelona un dels vinils, consistent en un punt negre que simbolitza els llocs on poden trobar-se persones amb ideació suïcida. L’objectiu principal d’aquesta acció és conscienciar sobre la detecció dels signes d’alerta i fomentar la prevenció per part de l’entorn de les persones amb conductes suïcides, així com promoure la trucada al telèfon 061/Salut Respon per sol·licitar ajuda.

Els vinils, amb un diàmetre de 260 cm, estaran presents durant aproximadament un mes en diverses ciutats catalanes, amb algunes ubicacions que romandran durant unes dues setmanes. La presència d’aquestes instal·lacions busca conscienciar especialment els familiars i l’entorn, sobretot dels homes majors de 50 anys, perquè no trivialitzin les situacions de risc i donin suport a aquelles persones susceptibles de desenvolupar conductes suïcides. Detectar les idees suïcides abans que es converteixin en intents és crucial per prevenir pèrdues evitables.

Durant el 2023, a Catalunya, els episodis d’ideació suïcida en persones majors de 18 anys van augmentar un 16% respecte l’any anterior, segons dades provisionals del Codi Risc Suïcidi. Aquesta tendència creixent reflecteix una major atenció a la ideació suïcida, amb prop del 50% dels casos atesos durant el 2023. Es van identificar 1.904 episodis en homes de 26 a 64 anys durant aquest període, representant un 9% del total dels episodis registrats al Codi Risc Suïcidi. A més, les taxes de mortalitat per suïcidi han oscil·lat entre 7.9 i 9.2 de l’any 2011 al 2022, amb un increment del 5% en la taxa estandarditzada per 100.000 habitants durant el 2022.

Des del juny de 2022 fins al desembre de 2023, la Taula de Prevenció del Suïcidi del telèfon 061/Salut Respon del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha rebut un total de 21.392 consultes. Les persones d’edats compreses entre 41 i 65 anys han utilitzat més aquest servei, seguides per les de 26 a 40 anys i les de 18 a 25 anys. Els professionals d’aquest servei han activat l’ambulància i altres cossos d’emergències quan ha estat necessari per risc imminent de suïcidi, i en altres casos, han facilitat la continuïtat assistencial amb la vinculació a la xarxa de salut.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content