
El Departament de Salut desplega aquest any a tot el territori català un programa per detectar i tractar de forma precoç en adolescents i joves la manifestació del Trastorn Psicòtic Incipient (TPI), que pot donar-se per primera vegada en edat juvenil i que pot desencadenar malalties mentals greus, com l’esquizofrènia.
Mitjançant un procés assistencial que ha de ser ràpid i intensiu, el programa vol assolir la detecció precoç i la intervenció primerenca en els trastorns psicòtics incipients, amb tres objectius generals: disminuir la incidència de trastorns psicòtics; reduir el dany que causen en els afectats; i millorar el seu pronòstic.
Els trastorns psicòtics es caracteritzen per una alteració significativa del funcionament mental, amb presència de símptomes psicòtics, una afectació funcional més o menys greu, i discapacitat. S’inicien en l’etapa adolescent, a partir dels 15 anys i afecten el desenvolupament d’aquests joves, tot impactant negativament en el seu àmbit familiar, social, laboral i escolar.
La psicosi incipient té una incidència anual de 15 a 25 casos per 100.000 habitants, una xifra que varia en funció de les diferents formes de psicosi incloses: esquizofrènia, trastorns esquizoafectius, trastorns delirants i trastorns afectius (depressió i trastorns bipolars). La incidència promig a Catalunya és de 18 casos per 100.000 habitants. Pel que fa a la prevalença, s’estima que un 3,5% de la població pot patir algun trastorn psicòtic al llarg de la vida.
El programa va adreçat a adolescents i joves d’entre 14 i 35 anys que presenten estats mentals de risc de desenvolupar un trastorn psicòtic, primers episodis psicòtics o que es troben en el període crític de recuperació, que és de 5 anys posteriors a un primer episodi psicòtic. Tots ells són objecte d’un seguiment exhaustiu i individualitzat i d’un tractament de tipus psicològic, psicosocial i d’atenció familiar, combinat amb un de farmacològic en cas que sigui necessari.
Catalunya és un referent internacional en incloure l’atenció a la psicosi incipient entre les polítiques de salut mental, incorporant les recomanacions de l’International Early Psychosis Association i l’OMS i en la línia d’altres països europeus, com Anglaterra i els països escandinaus.
El model català disposa d’equips específics amb una dotació pressupostària per al seu desenvolupament. En aquest sentit, l’increment pressupostari a Catalunya ha estat de 8 milions d’euros, que sumat al pressupost de les experiències pilot suposa uns 10 milions anuals anuals per a l’atenció a les persones amb TPI en el nostre entorn.