Divendres, 21 juny 2024
IniciOPINIÓL’important paper de la Neuropsicologia en l’atenció de les persones en situació...

L’important paper de la Neuropsicologia en l’atenció de les persones en situació de dependència

importància neuropsicologia persones dependència
Hi han més de 1.250.000 de persones amb dependència a tot l’Estat // Foto: Obra Social “la Caixa”

El Consell Espanyol per a la Defensa de les persones amb Discapacitat i / o amb Dependència (CEDDD) segueix atent a les millores del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència, SAAD de les persones amb discapacitat i dependència, aquesta vegada posant el focus en l’atenció neuropsicològica i els seus beneficis.

La Llei de Dependència assenyala que les persones usuàries del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència, SAAD, tenen dret a rebre una atenció que promogui el seu millor acompliment en les activitats de la vida diària, així com la prevenció, rehabilitació, estímul social i mental per a la millora del seu estat funcional.

Els usuaris d’aquest sistema públic, persones en situació de dependència i amb discapacitat, necessiten rebre majoritàriament atencions que millori el seu estat cognitiu, atès que és freqüent que els seus dèficits cognitius o la presència de demència dificultin en gran mesura el seu funcionament diari i conseqüentment també la seva benestar i qualitat de vida. Tant les persones en situació de dependència, que superen 1.250.000 persones, com els 350.000 professionals del sector, coneixen bé l’impacte de l’estat cognitiu en el nivell de dependència.

PUBLICITAT

Els problemes de memòria, d’atenció i fins i tot de nivell de consciència són freqüents en les persones usuàries de residències i centres de dia, com en altres recursos sociosanitaris. Aquesta realitat és coneguda per les Administracions Públiques, i fruit d’això, la normativa del sector recull entre els drets de les persones usuàries el rebre Programes Assistencials per a la millora de les seves funcions cognitives. Així mateix la Neuropsicologia, disciplina de llarga trajectòria, disposa d’àmplia evidència científica sobre els procediments més eficaços per a la rehabilitació cognitiva i la seva correcta aplicació.

Fomentar que una atenció tan important per a les persones en situació de dependència, com és la seva rehabilitació cognitiva, sigui realitzada per professionals que garanteixin rigor i qualitat assistencial, atès que compten amb una titulació oficial d’Especialista en Neuropsicologia, és sense cap dubte una bona notícia. Per aquest motiu, seria molt necessari que l’IMSERSO també valori la importància de la creació de la titulació d’Especialista en Neuropsicologia.

Les persones en situació de dependència i amb discapacitat i els seus familiars amb certesa que es congratulen de rebre bones notícies a través d’aquesta iniciativa governamental.

PUBLICITAT

Font: Consejo Español para la Defensa de las personas con Discapacidad y/o con Dependencia

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content