8.5 C
Barcelona
Divendres, 4 desembre, 2020

Últimes notícies

La Fundació el Maresme impulsa el servei d’acompanyament a l’envelliment actiu comunitari

En el marc de la pandèmia, el projecte d’acompanyament a l’envelliment actiu comunitari de la Fundació el Maresme, ha donat un pas més situant...

Dincat, CZFB, ARAPDIS i Fundació Incyde s’uneixen per la integració laboral de les persones amb discapacitat

Amb motiu del Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat, la seu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) va acollir ahir...

Salut Mental Espanya llança una campanya nacional per promoure el voluntariat en salut mental

Amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat, que se celebra el 5 de desembre, el moviment associatiu Salut Mental Espanya, ha llançat la campanya...

El programa inclusiu ‘Ments Despertes’ del Grup Som Via guanya la 27a edició del Premi Voluntariat

El programa formatiu Ments Despertes de la Fundació Via Activa (Grup Som Via), per a la prevenció, la promoció de la salut i la...

Quina és la relació entre l’obesitat i la Covid-19?

pilar-puertolas article obesitat covid
Pilar Puértolas // Foto: Grupo Virtus

La COVID-19 té reaccions diferents en cada persona, de manera que seguir una alimentació saludable i tenir uns bons hàbits de vida pot influir perquè els símptomes i els danys d’aquest virus siguin menors en cada persona.

A Espanya, s’estima que l’any 2019 1 de cada 4 homes i 1 de cada 5 dones patia obesitat. Però què és l’obesitat? Es tracta d’un patiment crònic complex d’etiologia multifactorial que es desenvolupa per un desequilibri entre l’energia ingerida i l’energia gastada, és a dir, una acumulació anormal o excessiva d’energia en forma de greix en el teixit adipós i correspon amb un Índex de Massa Corporal (IMC) més gran de 30. És important tenir en compte que l’IMC estableix una relació entre pes i talla.

La prevalença de sobrepès i obesitat ha anat augmentant en les últimes dècades. Això ha fet qualificar a l’obesitat com una malaltia en si mateixa i com una epidèmia. Dins de la conjuntura actual provocada pel COVID-19, l’obesitat s’entén com un factor de risc per a l’hospitalització, l’ingrés a la UCI i el desenvolupament de conseqüències greus que porten a la mort en cas de malaltia per COVID-19, per el que estem davant d’una de les patologies amb més risc.

Per què augmenta el risc davant l’obesitat?

En aquest sentit cal destacar diversos motius principals. L’obesitat augmenta el risc de l’aparició de la síndrome de Destret Respiratori Agut (SDRA) o dificultat respiratòria aguda, una de les complicacions més greus de la COVID-19. És un tipus de lesió pulmonar inflamatòria aguda caracteritzada per l’increment de la permeabilitat vascular i la pèrdua de la ventilació pulmonar, això provoca una acumulació de líquid en els alvèols que impedeix el pas de suficient oxigen a el torrent sanguini.

A més, els pacients amb obesitat presenten un estat inflamatori crònic de baix grau com a conseqüència de l’augment de la producció de mediadors proinflamatoris (citocines) directament relacionat amb els dipòsits de greix. A major quantitat de greix, major producció de citocines. Aquest estat inflamatori provoca alteració en la resposta immunitària.

Davant d’una infecció, com a mecanisme de defensa de l’hoste, es produeix una resposta inflamatòria sistèmica que forma part del procés de reparació tissular. La resposta proinflamatòria inicial està controlada per molècules immunoreguladores que limiten l’efecte potencialment perjudicial de la reacció inflamatòria. No obstant això, en una persona obesa davant una infecció, aquesta resposta moduladora antiinflamatòria és insuficient com a conseqüència del procés inflamatori crònic que pateix. Aquesta seria una altra de les raons per les que hi ha major morbiditat associada amb l’obesitat en presència de l’COVID-19.

Així mateix, aquesta inflamació pot produir una disfunció metabòlica que pot conduir, entre altres patologies, a diabetis Mellitus tipus 2, la malaltia coronària i la hipertensió, que són factors de risc per al desenvolupament de la COVID-19.

El risc de diabetis mellitus tipus 2 incrementa amb el grau, durada de l’obesitat i amb la distribució de predomini central del greix corporal. La diabetis tipus 2 es produeix quan la cèl·lula beta pancreàtica no pot produir suficient insulina. Un dels mecanismes que expliquen la seva aparició és l’existència i l’increment de insulinoresistència. L’obesitat s’associa a un augment de la resistència a la insulina afavorint aquest procés la secreció de les citocines proinflamatòries (citoquines), una major producció hepàtica de glucosa i inhibició de la seva utilització pel múscul esquelètic.

Una altra característica comuna de l’obesitat és la deficiència de vitamina D, que augmenta el risc d’infeccions sistèmiques i perjudica la resposta immune. S’ha observat en diversos estudis que la correcta suplementació amb vitamina D pot prevenir infeccions respiratòries i redueix el risc d’aparició de pneumònia. Per això, es suggereix que la deficiència de vitamina D podria potencialment participar en el vincle entre l’obesitat i una major susceptibilitat a complicacions i mortalitat a causa de COVID-19.

Les persones obeses solen presentar disbiosi intestinal, és a dir, alteració de l’equilibri del seu microbiota o flora intestinal. La microbiota és primordial per a la regulació de el sistema immune, per a la protecció contra la infecció, fins i tot atenua el dany resultant d’aquesta infecció, de fet, alguns protocols per al tractament de COVID-19 inclouen l’ús de probiòtics per equilibrar la flora intestinal.

A més, el teixit adipós podria tenir un paper important en la transmissió de l’COVID-19 perquè expressa la proteïna ACE2 (enzim convertidor d’angiotensina 2) porta d’entrada utilitzada per COVID-19 per infectar la cèl·lula. Les persones obeses tenen un major nombre de cèl·lules que expressen aquesta proteïna al tenir més teixit adipós a més d’actuar aquest com a reservori viral.

Per tots aquests factors, des de Grupo Virtus recomanem la pèrdua de pes com una altra mesura essencial per fer front a la COVID-19. En aquest sentit, és important tenir en compte que en aquests moments que es tornen a establir límits a la mobilitat, cal mantenir-se actiu. Per a això, recomanem desplaçar caminant o amb bicicleta, en la mesura del possible, fomentar l’alimentació equilibrada amb cuinats lleugers, així com posar-se en mans d’un especialista perquè assessori i reguli tot aquest procés.

Pilar PuértolasNutricionista en Centre Mèdic Complutense (Grupo Virtus)

Subscriu-te a la nostra Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, anuncis i ofertes exclusives del món de la discapacitat

2 COMENTARIS

    • Puede solicitar el permiso a través de la dirección de correo m.ten@iprisma.es agencia que nos hizo llegar la información. También espero pueda hacer referencia a la publicación en nuestro diario. Muchas gracias por contactar con el diari de la DisCapacitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

La Fundació el Maresme impulsa el servei d’acompanyament a l’envelliment actiu comunitari

En el marc de la pandèmia, el projecte d’acompanyament a l’envelliment actiu comunitari de la Fundació el Maresme, ha donat un pas més situant...

Dincat, CZFB, ARAPDIS i Fundació Incyde s’uneixen per la integració laboral de les persones amb discapacitat

Amb motiu del Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat, la seu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) va acollir ahir...

Salut Mental Espanya llança una campanya nacional per promoure el voluntariat en salut mental

Amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat, que se celebra el 5 de desembre, el moviment associatiu Salut Mental Espanya, ha llançat la campanya...

El programa inclusiu ‘Ments Despertes’ del Grup Som Via guanya la 27a edició del Premi Voluntariat

El programa formatiu Ments Despertes de la Fundació Via Activa (Grup Som Via), per a la prevenció, la promoció de la salut i la...

NO ET PERDIS...

Les 12 mesures de la Confederació per a la reactivació econòmica de tercer sector social

La Confederació Empresarial del Tercer Sector de Catalunya ha presentat un pla de xoc, amb 12 mesures, al President de la Generalitat de Catalunya,...

La Generalitat distribueix entre les residències 829.610 nous elements de protecció

El Departament de Treball, Afers Socials ha rebut des del passat divendres 10 d’abril i fins avui nou material de prevenció del contagi de...

El Síndic investiga l’actuació de l’Administració en la gestió de la pandèmia a les residències de gent gran

Davant la proliferació de morts en centres residencials, el Síndic de Greuges de Catalunya està investigant si s’han seguit les mesures oportunes  per prevenir...

La Renda Garantida de Ciutadania entra a la seva quarta i última fase d’implementació

La Renda Garantida de Ciutadania (RGC) ha entrat aquest 1 d’abril a la seva quarta i última fase d’implementació, que comporta un increment de...

Treball, Afers Socials i Famílies es fa enrere i torna a garantir el 100% del pagament dels serveis socials

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha signat avui una resolució que garanteix el 100% del pagament dels serveis...