Diumenge, 24 setembre 2023
IniciRampes i portes automàtiques, principals demandes en accessibilitat als edificis de les...
Array

Rampes i portes automàtiques, principals demandes en accessibilitat als edificis de les persones amb mobilitat reduïda

Segons l’informe “Rampa a l’accessibilitat” de la Fundació Mutua de Propietarios

una parella mirant uns edificis
L’informe revela que encara queda molta feia a fer en accessibilitat als edificis // Foto: Obra Social “la Caixa

Les rampes (61%), les portes d’obertura automàtica (68%) i els intèrfons adaptats a l’altura d’una cadira de rodes (49%) són les actuacions de millora més urgents que demanden les persones amb mobilitat reduïda per a facilitar l’accés al seu edifici d’habitatges, sent una necessitat que reclamen amb més importància les persones de més edat. Així ho recull l’informe “Rampa cap a l’accessibilitat” elaborat per la Fundació Mutua de Propietarios per a conèixer el grau d’accessibilitat dels accessos als 9,8 milions d’edificis destinats a habitatges que existeixen a España.

ICF23_Baner Financament-300x600

A Espanya, on prop del 70% dels seus habitants resideixen en pisos, 2,5 milions de persones tenen mobilitat reduïda i 608.000 viuen soles a la seva llar. No obstant això, sis de cada deu edificis d’habitatges (un 59%) tenen graons abans d’arribar al portal, convertint-se en la primera gran barrera a la qual ha d’enfrontar-se una persona amb mobilitat reduïda quan accedeix a l’immoble on resideix, i només un 28% té rampa o disposa de plataforma elevadora (4%).

“És essencial posar-se a la pell de les persones amb mobilitat reduïda per a conèixer de primera mà les nombroses barreres físiques que han de sortejar diàriament i així promoure que s’actuï amb celeritat per a solucionar-les”, afirma Laura López Demarbre, vicepresidenta executiva de la Fundació Mutua de Propietarios.

Una rampa que, quan existeix, a vegades presenta dificultats per estar massa inclinada (14%), per falta de baranes a banda i banda (65%), o perquè la seva superfície és lliscant (9%).

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Per aquest motiu, entre els immobles que han realitzat obres de millora d’accessibilitat, el principal element reformat ha estat la rampa (57%), seguida de la porta d’accés (34%) i el porter automàtic (23%). En aquest sentit, cal destacar que un 38% dels espanyols afirma que el fet de que l’edifici tingués rampa o plataforma va ser decisiu a l’hora de comprar el seu habitatge.

Altres elements no accessibles

L’estudi de la Fundació Mutua de Propietarios revela que el 14% dels edificis no compta amb porter automàtic i, dels que en tenen, el 91% no és accessible per a una persona amb cadira de rodes.

Una altra de les grans dificultats a les quals s’exposen les persones amb mobilitat reduïda resideix en l’obertura del portal d’accés a l’edifici, una acció complicada per a un 56% a causa del seu pes o per dificultats al utilitzar el pany. En aquest punt, un 39% indica que la porta no s’aguanta sola o es tanca massa ràpid.

L’informe de la Fundació Mutua de Propietarios també posa atenció en el grau d’accessibilitat d’un altre dels accessos a l’edifici –el garatge-, revelant que un 82% té graó, escala o obstacle abans de la porta dificultant l’accés. En aquest punt, encara que els edificis tinguin rampa d’accés del pàrquing als habitatges, els principals inconvenients es centren en la seva inclinació (un 23% assegura que és difícil pujar-la) i en la manca de barana a banda i banda (76%).

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content