Divendres, 14 juny 2024
IniciOPINIÓQuina importància té la dieta per combatre l’Alzheimer?

Quina importància té la dieta per combatre l’Alzheimer?

La dieta és important per retardar l'Alzheimer
Una bona dieta pot retardar el progrés de la malaltia // Foto. gencat

El percentatge més gran de casos diagnosticats Alzheimer s’estableix a partir dels 60 anys, però hi ha un tipus d’Alzheimer denominat “demència d’Alzheimer d’inici precoç” que sol aparèixer en edats més joves.

Per entendre més sobre aquesta malaltia, és important saber que l’etiopatogènia de l’Alzheimer, o el que és el mateix, l’origen o causa de el desenvolupament d’una patologia, és multifactorial, sent un d’aquests factors la dieta, l’alimentació. També, estudis recents indiquen que les malalties neurodegeneratives podrien estar directament associades amb alteracions de la flora microbiana intestinal ja que s’ha comprovat que els pacients amb aquesta malaltia presenten un microbioma característic.

Per entendre-ho millor, cal saber que la microbiota intestinal està composta per bilions de microorganismes simbiòtics i són un element essencial per al manteniment de la salut de l’individu. Els canvis en la seva composició poden estar provocats per la dieta, exposició a antibiòtics, per patògens, per estrès o per l’estil de vida. L’evidència recent mostra com l’alteració de la microbiota comporta a una major permeabilitat de la barrera intestinal i l’activació immune que condueix a una inflamació sistèmica, que al seu torn pot danyar la barrera hematoencefàlica i promoure la neuroinflamació, la lesió neural i, en última instància, la neurodegeneració.

PUBLICITAT

En l’actualitat, l’Alzheimer segueix sent incurable, però es continuen buscant estratègies d’actuació que retardin el seu progrés. És en aquest punt on la nutrició i els patrons dietètics esdevenen factors clau en l’atenció clínica de les persones amb malalties neurodegeneratives. Algunes vitamines i minerals tenen importants propietats antioxidants i antiinflamatòries que poden protegir de el dany oxidatiu, la neuroinflamació i el posterior deteriorament cognitiu, a més de la seva influència sobre la flora microbiana intestinal. D’altra banda, les persones amb aquesta malaltia solen perdre la gana el que comporta una pèrdua de pes gradual i un empitjorament de l’estat nutricional, el que contribueix a un major deteriorament cognitiu.

Un dels patrons dietètics que ha demostrat reduir els riscos degeneratius és la dieta mediterrània caracteritzada per l’elevat aportació de verdures, fruites, llegums, peix, cereals complets i greixos insaturats, principalment oli d’oliva. Aquesta dieta ens assegura la ingesta de greixos saludables, antioxidants i fibra. La combinació de la Dieta Mediterrània amb la dieta per controlar la hipertensió (DASH) dóna lloc al que s’ha anomenat Dieta d’Intervenció per al Retard neurodegeneratiu (MIND), que té un efecte neuroprotector. Aquesta dieta es caracteritza pel consum d’aliments naturals d’origen vegetal, principalment vegetals de fulla verda, i una disminució en el consum d’aliments d’origen animal i amb alt contingut de greixos saturats. El patró dietètic occidental caracteritzat per un alt consum de carn està fortament associat amb el risc de desenvolupar Alzheimer. Una ingesta excessiva de greixos saturats provoca un augment de la permeabilitat intestinal que, com a conseqüència, produeixen inflamació sistemàtica i malaltia.

Són nombroses les evidències que relacionen els nivells reduïts d’antioxidants, com la vitamina E i àcids grassos poliinsaturats amb l’aparició d’Alzheimer. El consum d’àcids grassos Omega-3 millora la memòria i l’aprenentatge a el temps que augmenta la protecció neuronal. Aquests àcids es troben de manera natural en els peix i marisc (especialment peixos grassos d’aigua freda, com salmó, verat, tonyina, arengades, i sardines), en les nous i llavors de lli i chia. Fonts de vitamina I serien: oli de girasol, nous, ametlles, avellanes, llavors de girasol i hortalisses de fulla verda com els espinacs i el bròquil.

PUBLICITAT

Els canvis en la composició de la flora microbiana intestinal com a resultat de diferents hàbits alimentaris és probablement un dels factors ambientals que impacten en el desenvolupament de la EA.

Una dieta sana i variada promou una microbiota més diversa. Un alt consum de sucres i greixos saturats provoca una inflamació sistemàtica que afecta el SNC causa dels canvis que produeixen en la composició de la microbiota en pacients amb EA.

Per tant, la dieta és un factor importantíssim en la malaltia d’Alzheimer i pot retardar o reduir els símptomes del pacient.

A Grupo Virtus som conscients de la importància de prevenir l’aparició de malalties i de la detecció precoç, de manera que compartim els símptomes més característics:

  • Pèrdua de memòria.
  • Dificultat per concentrar-se.
  • Dificultat per realitzar les tasques habituals.
  • Confusió sobre el temps i espai.
  • Dificultat amb la compressió visual.
  • Problemes amb l’expressió oral.
  • Aïllament de les activitats socials.
  • Canvis de conductes i d’ànim.
  • Extraviar objectes.

Pilar PuértolasNutricionista en Centro Médico Complutense (Grupo Virtus)

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content