Dimecres, 30 abril 2025
IniciOPINIÓQuè es això de la inclusivitat?

Què es això de la inclusivitat?

robert de miguel article diversitat funcional
Robert de Miguel al CCCB // Foto: Imatge cedida per Robert de Miguel

Això d’inclusiu què és? Gairebé tothom té diversitat funcional, o en tindrà alguna discapacitat en algun moment de la vida. Les persones ancianes, o que per un accident es trenquen una cama i han d’estar quiets una temporada, requereixen un entorn més accessible. És essencial crear un entorn accessible i inclusiu per a la diversitat. La diversitat funcional pot ser permanent – com la meva– i és per això que eś urgent crear un món més divers.

Hi ha lleis i normatives que converteixen l’arquitectura i l’urbanisme en accessible. Hi ha també organitzacions que intenten construir una societat més inclusiva i intenten aplicar aquestes lleis. Però les lleis solen ser interpretatives, i les organitzacions inclusives són relativament polítiques. Aquests fets porten a la frustració de moltes persones perquè no estan d’acord com s’interpreten les lleis. També estan frustrades perquè les organitzacions són només inclusives amb els que estan a favor seu. És una realitat usual, com amb tot. Les persones que aconsegueixen prevaler els seus interessos creen un entorn accessible. Inclouen les seves persones amb diversitat funcional i no tothom.

La solució que tenen algunes persones amb diversitat funcional per sentir-se rellevants a la societat és la seva excel·lència en l’àmbit de l’esport accessible o ser activistes. Però no són les úniques opcions. S’ha de pensar intel·lectualment que la diversitat és fins i tot beneficiosa per a tots a la societat. També ho és per a les empreses incloure persones amb diversitat funcional. Això és fàcil de dir, però no tant de fer.

La diversitat funcional proporciona un punt de vista més humà, promou la paciència, i promociona les actuacions locals per assolir solucions globals

En el món actual prevalen les solucions tecnològiques als problemes tant arquitectònics com a urbanístics. Així es defensen els big data, la intel·ligència artificial, les smart cities, i fins i tot el metavers. Però això porta a un estat de singularitat en què la tecnologia es considera la manera de solucionar qualsevol problema. La diversitat funcional proporciona un punt de vista més humà, promou la paciència, i promociona les actuacions locals per assolir solucions globals.

Aquestes característiques humanístiques no estan reflectides a les lleis ni a les normatives. Per tant, la solució no és (només) legal, ni òbviament esportiva. La universitat – com la comunitat social- ha d’incloure persones amb diversitat funcional. És essencial que es regeixi per valors de diversitat. La diversitat funcional pretén crear un món dinàmic on els errors s’acceptin i siguin una oportunitat per tornar a començar. Estic proposant una tesi doctoral de Brain City, que començo al setembre, per definir aquests processos dinàmics. Desitgeu-me sort!

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Robert de Miguel
Robert de Miguelhttps://rwdmm.weebly.com/
Sóc de Barcelona. Arquitecte educat a UPC i Harvard University. Fa uns anys vaig patir un accident de cotxe a Equador i ara m’estic recuperant d'una diversitat funcional. Tinc el meu propi Studio d’arquitectura accessible

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.