El Ple Municipal de l’Ajuntament de Terrassa va aprovar ahir per unanimitat la proposta presentada per la Coordinadora Capaç per millorar l’accessibilitat de les zones de joc infantil de la ciutat.
L’objectiu d’aquesta proposta és aconseguir un increment substancial de les zones de joc inclusives a Terrassa i que tothom en tingui una a una distància inferior a 10 minuts a peu.
En aquest sentit, els acords aprovats en el Ple d’ahir inclouen l’elaboració, en el termini de 9 mesos, d’un Pla de Millora de l’Accessibilitat de les zones de Joc Infantil, per tal que les àrees que tenen 5 o més jocs siguin inclusives en el termini de 3 anys. Aquest Pla es presentarà al Ple Municipal per la seva aprovació. També es reclama la dotació pressupostària suficient, la publicació d’un mapa interactiu que informi amb detall de l’accessibilitat dels jocs i del paviment de cada àrea i que es constitueixi una comissió de seguiment que vetlli per l’acompliment del Pla.
La Coordinadora Capaç és una entitat que va ser constituïda fa 17 anys per les AMPA de les quatre escoles d’educació especial de Terrassa i per familiars de persones adultes amb discapacitat intel·lectual que son usuàries de centres ocupacionals i tallers com FUPAR, Prodis, Centre de Dia La Pineda, etc.
El seu objectiu és defensar els drets dels seus fills. Per aquesta raó participen activament en la “Taula de Capacitats Diverses i Accessibilitat” de Terrassa i en les seves comissions de treball: sortides escolars, accessibilitat, casals d’estiu, parcs infantils…
Unes zones de joc poc inclusives
La Coordinadora Capaç, durant la seva intervenció al Ple, va donar algunes dades que posen en evidència la veritable situació de discriminació que viuen els infants amb discapacitat de Terrassa respecte a les àrees de joc inclusives.
Segons uns estudi encetat a l’any 2021 amb l’Oficina Tècnica d’Accessibilitat i i l’Àrea de Manteniment Urbà i Parcs i Jardins, d’un total de 1.061 jocs repartits en 195 àrees, 751 jocs són de tipus dinàmics/moviment. D’aquests tan sols 19 eren accessibles per a totes les edats (Això representa un 2,53%): 16 gronxadors de 240, 1 tobogan de 143 i 2 jocs rotatoris de 32.
La Coordinadora Capaç va recordar que aquesta era la situació al 2021, quan l’any 2010 el Ple Municipal va aprovar el “Reglament regulador de mesures de seguretat en zones de joc infantils” en el que, a proposta nostra, es va incloure l’article 5.2 que diu: “Els parcs infantils disposaran d’elements de joc accessibles per a menors amb discapacitat… “. L’article 11 diu “Els parcs infantils existents tindran un termini de 4 anys per adaptar-se a la present normativa”.
Posteriorment, l’any 2021 es va publicar la “Orden TMA/851/2021” que en el seu article 8 diu: “Al menos, uno de cada cinco elementos de cada sector de juegos infantiles y de ejercicios, contará con criterios de accesibilidad universal, debiendo ser, en el caso de los juegos infantiles, este elemento, de tipo dinámico o que genere movimiento al introducirse en su interior.”
Tot i aquest marc normatiu, “la realitat és que als nostres parcs infantils que no hi ha nenes i nens amb discapacitat jugant. I el motiu és molt senzill, a la majoria de les àrees no hi ha cap joc accessible, i en moltes d’elles el paviment no és l’adequat”, van explicar els representats de la Coordinadora Capaç.
Per aquest motiu van demanar “un Pla d’actuació, amb objectius, prioritats i terminis, i que es dotin en els pressupostos els recursos suficients perquè aquests objectius s’assoleixin en el mínim temps possible”.