Dijous, 2 desembre 2021
IniciInclusió SocialProva pilot a Catalunya del primer bus autònom adaptat per persones amb...

Prova pilot a Catalunya del primer bus autònom adaptat per persones amb discapacitat

Imatge bus autònom
El vehicle és accessible per persones amb mobilitat reduïda // Foto: gencat

A partir del proper 7 de setembre un bus autònom sense conductor, que també estarà adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, començarà a circular per vuit municipis del territori en una prova pilot endegada pel Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà.

La iniciativa, sota el nom de la Gira catalana del bus autònom, va ser presentada la setmana passada pel  secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, i el president de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Jordi Xena.

fiare banca etica crowdfunding

La Gira es durà a terme durant els mesos de setembre i octubre i té un doble objectiu: D’una banda, que la ciutadania pugui veure com funciona un vehicle d’aquestes característiques,  com interactua amb la ciutat i entendre què comportarà la nova cultura de la mobilitat. I d’altra banda, que els ajuntaments puguin veure com es comporta el vehicle i quins canvis hauran d’adoptar les ciutats per adaptar-se al seu funcionament.

Isidre Gavín va remarcar que en aquesta experiència “conflueixen els tres eixos transversals de l’agenda del Govern de Catalunya i que volem potenciar: transport públic, sostenibilitat i digitalització”. Així mateix, va emmarcar aquesta iniciativa en les polítiques del Departament per tal que “el transport públic ofereixi un servei prou ampli perquè el seu ús sigui cada cop més massiu” i va posar èmfasi en la importància d’aquesta prova pilot en la línia d’assolir “més qualitat de vida a través de la qualitat de l’aire”.

Per la seva banda, el president de l’AMTU, Jordi Xena, va afirmar que “l’arribada del bus autònom a Catalunya marcarà una fita històrica, ja que canviarà completament la manera de concebre la mobilitat a Catalunya”. Xena també va destacar que aquesta iniciativa “és el primer pas perquè en un futur no gaire llunyà tots els ciutadans de Catalunya tinguin garantit l’accés al transport públic, independentment d’on visquin i cap a on es desplacin”, ja que el bus autònom facilita la planificació d’un transport flexible, adaptat a la necessitat dels ciutadans.

La gira catalana del bus autònom començarà el 7 de setembre a Sant Cugat del Vallès i estarà set dies  a cada municipi: dos per a la realització de les proves del recorregut, en què s’enregistra el trajecte que haurà de fer el minibús, i els altres cinc en què ja admetrà passatge. Després de Sant Cugat, anirà a Terrassa, Sabadell, Girona (àmbit de la universitat), Reus, El Vendrell, Martorell i Vic.

Tot i que aquest vehicle autònom no porta conductor, sí que hi haurà operadors tècnics que en tot moment acompanyaran i assessoraran els ciutadans que vulguin provar el sistema, així com resoldre qualsevol incidència.

L’autobús té una capacitat per a 12 persones (6 assegudes i 6 dretes) i és 100% elèctric, climatitzat i accessible per a persones amb mobilitat reduïda. S’ha batejat com a ÈRICA, de les inicials de les paraules Elèctric, Revolucionari, Intel·ligent, Compartit i Amable. Incorpora una rampa automàtica que es desplega a la mateixa vegada que el vehicle s’abaixa.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES