Prop d’un centenar d’artistes i més de 2.000 espectadors es donen cita a la gala de l’art i la discapacitat del Liceu

'La Nit més IN' està produïda per la Fundación Grupo SIFU

Gairebé un centenar d’artistes amb i sense diversitat funcional i més de 2.000 espectadors es van donar cita ahir a la nit a la gala La nit més IN, un espectacle de música i dansa produït per Fundación Grupo SIFU que arriba aquest any a la seva quarta edició i que un cop més va tenir com a escenari el Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

La gala de la INtegració, la INclusió i la INterpretació va servir per donar visibilitat a les capacitats de les persones amb discapacitat, mostrant que les persones amb discapacitat també poden oferir un producte professional, de qualitat i inclusiu.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

L’acte va comptar amb dos conductors de luxe. el periodista Àngel Pons i l’atleta paralímpica Sara Andrés, un tàndem esportiu de luxe per transmetre els valors de Fundación Grupo SIFU a tots els assistents.

La gala va reunir a diferents artistes provinents del món de la música i la dansa que van protagonitzar set actuacions dissenyades exclusivament per aquest espectacle. La nit més IN va arrencar amb l’actuació d’una Coral INclusiva formada per una seixantena d’integrants amb discapacitat intel·lectual, sensorial i física juntament amb persones sense diversitat funcional sota la batuta del director d’orquestra

BANER_300X250

Ricard Oliver. Els membres d’aquest cor, treballadors de Grupo SIFU, usuaris de la Fundació Catalònia Creactiva i Alumnes del Centre Superior del Conservatori del Liceu, van començar a assajar només fa uns mesos per interpretar Hallelujah de Leonard Cohen a l’escenari del Liceu acompanyats pel pianista invident Pol Oñate. La següent actuació la van protagonitzar dos germans, Octavi, de 16 anys i amb Síndrome de Down, i Cecilia Novella, de 13, estudiants de l’escola Cordes Espai Educatiu d’Alboraya (València). Aquests dos violinistes, juntament amb la

pianista amb discapacitat física Paula López, van interpretar Preludi I de Shostakovich. El també pianista invident Guillem León, estudiant del Conservatori del Liceu, també va participar a l’espectacle interpretant Fantaisie Impromptu, Op.66 de Chopin. A més, la seva actuació va suposar el tret de sortida de les beques artístiques de Fundación Grupo SIFU. L’apunt de dansa el va posar la companyia gaditana Flick Flock Danza, una companyia inclusiva i oberta a la diversitat dels cossos, formada per ballarins amb i sense discapacitat intel·lectual. A La nit més IN van presentar un fragment del seu espectacle UNO.

La següent actuació va permetre posar de manifest el pes que pot tenir la tecnologia en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. En Joel Bueno, un nen d’11 anys amb paràlisi cerebral, va interpretar la cançó Every Breath You Take de The Police amb l’EyeHarp, un innovador software que permet crear música amb la mirada. En Joel va estar acompanyat al contrabaix de cinc cordes i veu per la cantant de jazz Gemma Abrié, a la guitarra manouche per Albert Bello i Camil Arcarazo, al violí per Oriol Saña, músics de l’Escola Municipal de Música Centre de les Arts (EMMCA). Fundación Grupo SIFU va voler, a més, donar un reconeixement al creador de l’EyeHarp, Zacharias Vamvakousis, investigador del Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra.

L’artista convidat d’enguany va ser Alfred García, compositor, cantant i productor musical que va saltar a la fama arran de la seva participació al programa Operación Triunfo 2017. Alfred va interpretar una versió inèdita de la seva cançó De la Tierra hasta Marte acompanyat al violí per Ester Sanmartín, que té una discapacitat auditiva del 80%, i al violoncel per Marta Roma.

L’última actuació de la nit va ser una sorpresa per a tots els assistents. El reconegut saxofonista Llibert Fortuny va aparèixer de la platea del teatre tocant els primers acords de Bohemian Rhapsody de Queen als que s’hi van unir la Coral INclusiva, juntament amb els estudiants de jazz del Conservatori Superior de Música del Liceu.

Un cop acabades totes les actuacions, Albert Campabadal, President de Fundación Grupo SIFU, va clausurar la gala posant en valor que, des de l’entitat, “treballem cada dia per ajudar a canviar la percepció social i laboral que té la nostra societat pel què fa a la discapacitat, treballem perquè l’extraordinari ens arribi a semblar ordinari”. En la mateixa línia, Cristian Rovira, Vicepresident de la fundació, va destacar que La nit més IN és una producció pròpia. “Hem creat aquest espectacle des de zero, perquè no existeix cap producte cultural similar en el món. De la mateixa manera que fa 25 anys vam haver d’inventar un projecte que transformés el que la societat anomenava ‘minusvàlids’ en professionals, ara hem inventat un espectacle que transforma persones amb discapacitat en artistes”, va afirmar.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*