Segons un recent estudi de la Fundació Mutua de Propietarios un 40% dels més grans de 75 anys tenen alguna dificultat per arribar a final de mes amb els ingressos de la llar, encara que sigui ocasionalment; un 43% té dificultats per afrontar despeses imprevistes i un 42% no pot anar-se’n de vacances una setmana.
Tot i que pugui semblar el contrari, l’estudi “Preocupaciones ante una próxima vejez” de la Fundació Mútua de Propietaris apunta que el fet de viure amb els fills no suposa una millor economia per als grans, un comportament que podria atribuir-se que el motiu per tornar a viure amb els pares són les dificultats econòmiques per tenir la seva pròpia llar i, per aquest motiu, “l’economia de aquests fills no suma, sinó que és l’economia de la gent gran que es reparteix entre tots membres de la llar”, explica Laura López Demarbre, vicepresidenta executiva de la Fundació Mútua de Propietaris, l’informe dels quals ha analitzat les preocupacions i percepcions sobre vellesa des de dues visions complementàries: d’una banda, la dels que conviuen amb familiars de més de 75 anys i, de l’altra, la dels que projecten la seva futura vellesa.
D’acord amb l’estudi els espanyols situem l’inici d’aquest període als 74 anys, una edat que varia en funció de la perspectiva de vida: per als menors de 25 anys, aquest període comença als 69 anys, mentre que per a les persones de 65 a 74 anys, als 78 anys.
L’Institut Nacional d’Estadística (INE) calcula que el percentatge de població més gran de 70 anys a Espanya que l’any 2020 se situava en el 14,4% del total de la població, i que assoliria un màxim històric del 25,3% al voltant del 2055.
“L’arribada de la vellesa és la darrera etapa de la vida en què cada cop som més longeus. Per tant, tenim el repte de preparar-nos i adaptar el nostre entorn per afrontar aquesta etapa i les seves noves necessitats amb la màxima qualitat de vida possible”, explica López Demarbre.
L’informe de la Fundació Mutua de Propietarios destaca que 1 de cada 3 espanyols està molt o bastant preocupat per la seva vellesa, encara que la majoria (43%) es mostra poc o res preocupada i un 11% ni tan sols pensa en això. Cal destacar que els més joves (18 a 24 anys) i els més grans (65 a 74 anys) són els que mostren un grau de preocupació menor. En aquest aspecte, tenir a la família a majors de 75 anys provoca més preocupació per les conseqüències d’assolir la vellesa i és que “conèixer la realitat dels nostres majors de prop és un element sensibilitzador cap a les situacions que viuen”, assenyala López Demarbre.
L’informe també revela que les situacions que més preocupen són tenir problemes de mobilitat (68%), patir-ne una malaltia crònica (67%) i no disposar de diners per viure-hi (59%).