Un equip multidisciplinar del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) i la Fundació El Maresme ha iniciat un projecte pioner en l’escola d’educació especial Arboç per diagnosticar i tractar la disfàgia de joves amb discapacitat.
L’objectiu és canviar la forma en què s’alimenten els infants i joves per aconseguir que el moment de la ingesta sigui “divertit, i al mateix temps nutricionalment positiu i segur” segons ha manifesta Alberto Martín, coordinador de la iniciativa.
Cal recordar que pràcticament el 90% dels alumnes d’aquesta escola, nens i joves d’entre 3 i 21 anys amb grans afectacions neurològiques de diferents graus, tenen disfàgia i dificultats per empassar els aliments, fet que provoca complicacions com infeccions respiratòries, pneumònies i malnutrició.
La disfàgia és un trastorn digestiu reconegut, definit com la dificultat per formar el ‘bolo’ alimentari de forma eficaç i segura des de la boca de l’esòfag i inclou les aspiracions orofaríngea.