Dimecres, 10 agost 2022
Dimecres, 10 agost 2022
IniciSalut MentalProfessionals dels serveis de salut mental inicien una formació sobre recuperació i...

Professionals dels serveis de salut mental inicien una formació sobre recuperació i autogestió del benestar

Forma part del projecte pilot ‘Activa’t per la salut mental’

formació projecte activat salut mental
La formació es dona en el marc del projecte pilot ‘Activa’t’ per la salut mental // Foto: Salut Mental Catalunya

Des d’aquest mes de maig i fins el proper octubre, 30 professionals de 15 Serveis de Rehabilitació Comunitària de salut mental i addiccions de Catalunya rebran un curs per esdevenir formadors en els tallers de capacitació per a l’ús del Manual per a la recuperació i l’autogestió del benestar, una eina pràctica dissenyada en el marc del projecte Activa’t per la Salut Mental. Aquests tallers són un recurs per ajudar a assolir una millor salut mental i més satisfacció amb la pròpia vida de les persones amb problemes de salut mental i/o addiccions, per tal d’afavorir la seva autodeterminació i el respecte per les pròpies preferències.

Els professionals es formaran amb estratègies que altres persones amb experiències de patiment psicològic han fet servir per millorar la seva salut mental i la satisfacció amb la pròpia vida. Aquest treball permetrà generar un pla individual de recuperació i orientar el propi projecte de vida, així com oferir recomanacions per identificar i treure profit de tots els recursos a l’abast, més enllà de l’àmbit assistencial, mantenint com a objectiu l’autogestió i partint de les vivències de cada persona. 

Els materials que es faran servir van ser coordinats per la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) i elaborats per part d’ActivaMent Associació com a consultors, després d’una anàlisi de necessitats, amb les aportacions de persones amb experiència pròpia, els coneixements de professionals i familiars i amb l’ajuda d’un comitè de redacció, format per professionals de la salut de diferents perfils i recursos. En aquest procés hi han participat més de 300 persones.

Després d’aquesta primera edició del curs, la formació s’anirà ampliant a tots els professionals dels SRC del territori català. Un cop realitzada la formació els professionals que hi han participat, implementaran els tallers als Serveis de Rehabilitació Comunitària, i el procés serà avaluat per la Federació SMC

Formació dins el projecte ‘Activa’t per la salut mental’

El nou Manual i altres materials que l’acompanyen (quadern de l’usuari, guia del formador, material didàctic) estan basats en el model de recuperació en salut mental. Aquest model és una referència en la planificació de les polítiques de salut mental i addiccions, la pràctica professional i la millora dels serveis de salut mental i addiccions, ja arrelat en molts països. Ha estat elaborat per l’Activa’t per la Salut Mental, un projecte innovador impulsat per la Federació Salut Mental Catalunya, la Generalitat de Catalunya i la Federació VEUS, entre el 2015 i 2020, en col·laboració amb serveis de salut mental, ens municipals i associacions de 13 territoris de Catalunya.

La formació que ara s’inicia es du a terme a través de la plataforma formativa del Departament de Salut, està coordinada per l’Activa’t per la Salut Mental, la Federació Salut Mental Catalunya i el Pla director de salut mental i addiccions i compta amb el suport del Clúster Salut Mental Catalunya. Activa’t per la salut mental ha comptat amb la col·laboració dels departaments de Salut i Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, de la Fundació “la Caixa”, l’Ajuntament de Barcelona i les quatre diputacions, entre altres entitats públiques i privades.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content