Dilluns, 4 març 2024
IniciDRETSPlena Inclusió reivindica la potenciació de la figura del facilitador processal per...

Plena Inclusió reivindica la potenciació de la figura del facilitador processal per evitar situacions d’indefensió

Només el 31'5% dels procediments judicials que es jutja persones amb discapacitat intel·lectual es té en consideració la seva discapacitat

justícia figura facilitador processal
La justícia presenta moltes barreres per a les persones amb discapacitat intel·lectual // Foto: Plena Inclusión

Plena inclusió Espanya, ha denunciat la manca d’igualtat estructural de la justícia que permet que només el 31’5% dels procediments judicials que es jutja persones amb discapacitat intel·lectual es té en consideració la seva discapacitat, segons s’afirma a l‘informe ‘A cada lado’.

Per revertir aquesta situació de discriminació ha reclamat la potenciació de la figura del facilitador processal, un perfil que ajuda a impedir situacions d’indefensió. En aquest sentit, ha presentat dos documents que permeten avançar en la consolidació d’aquesta figura: el Protocol d’actuació del facilitador, i la Proposta de desenvolupament professional de la figura del facilitador processal.

Plena inclusió realitza des de fa anys un intens treball en l’àmbit dels ajustaments de procediment, posant especial èmfasi en la necessitat del desenvolupament i el reconeixement legal de la figura del facilitador processal, que ajuda a impedir situacions d’indefensió.

D’acord amb l’informe ‘La facilitació de l’accés a la justícia’, la figura del facilitador és imprescindible per a una comunicació eficaç entre la persona amb discapacitat i la resta de persones amb qui interactua en un procediment judicial i perquè aquesta comprengui el procés. A més, agilitza el procediment, evita la revictimització, contribueix a eliminar prejudicis o contribueix a humanitzar la justícia, entre d’altres efectes afegits.

En aquest sentit, Carmen Laucirica, presidenta de Plena Inclusió Espanya, ha explicat que “reclamem al Ministeri de Justícia que avanci en el reconeixement de la figura de la persona facilitadora ja que aquesta manca de perfil professional associat, cosa que posa en perill el seu desenvolupament i genera confusió sobre quines són les seves funcions i competències”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content