Avui, que està previst que el Congrés dels Diputats aprovi finalment la Llei General de Drets de les Persones amb Discapacitat i la seva Inclusió Social, que presenta com a principal novetat la regulació legal de l’accessibilitat cognitiva a l’Estat Espanyol, Plena Inclusió Espanya reclama que aquesta fita vagi acompanyada dels recursos suficients per aplicar la nova normativa, i en aquest sentit ha demanat al Govern central i les comunitats autònomes el seu màxim compromís.
La confederació, que agrupa a 950 associacions de persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, celebra l’aprovació de la nova normativa, que ha tingut un tràmit de quasi dos anys. “Avui ningú no discuteix la necessitat de posar rampes, l’ús de Braille, o de la Llengua de Signes. Tot i això, s’ha trigat anys a reconèixer l’accessibilitat cognitiva com un dret”, destaca Maribel Cáceres, vicepresidenta de Plena Inclusió Espanya i una de les líders de la Plataforma Estatal de Representants de les Persones amb Discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.
Per a Santiago López, president de Plena inclusió Espanya, “els poders públics han de comprendre la transcendència d’unes mesures que facilitaran, a més de 300.000 persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament que resideixen al nostre país, una millor comprensió de la realitat i un més gran accés als drets que assisteixen a la resta de la ciutadania”.
Cal tenir en compte que el reconeixement i la regulació legal de l’accessibilitat cognitiva beneficiarà també a les 500.000 persones amb problemes de salut mental, i a bona part dels quasi 9 milions de persones grans que resideixen a Espanya.