Fundació Telefónica i la Fundació Bobath, que treballa amb persones amb paràlisi cerebral, han desenvolupat una iniciativa formativa sobre habilitats digitals adreçada a persones amb paràlisi cerebral amb la mirada posada a millorar la seva futura empleabilitat mitjançant l’adquisició de competències tecnològiques.
Aquest projecte es diu Bobathcamp i consta de diferents sessions, d’una hora i mitja de durada, impartides pels Voluntaris Telefónica. Pel que fa al desenvolupament del programa i els seus continguts, malgrat haver-hi un temari establert, “els Voluntaris ens hem anat adaptant perquè ens hem vist sorpresos per la curiositat i les necessitats específiques sobre algunes tasques que els participants demanaven”, explica Rebeca Jarabo, una de les Voluntàries Telefònica en una entrevista a Servimedia.
“Aquest taller ha estat una experiència dʻaprenentatge per ambdues parts”, ressalta. “Els primers dies de classe estava preocupada per com explicar el temari, però vam començar a encaixar com a peces d’un puzle i la veritat és que tot ha anat rodat”.
És el sentiment d’enamorament a què es refereix el responsable global d’Acció Social i Voluntariat de Fundació Telefónica, Carlos Palacios, en declaracions a Servimedia. Es va produir “una connexió des del primer moment” entre les dues entitats. “Els nostres Voluntaris estan totalment enamorats del que fa la Fundació Bobath perquè cuida meravellosament els xavals, però fonamentalment perquè és un lloc d’oportunitats i de connectar”, apunta Palacios.
La màgia del voluntariat
Actualment, al voltant de 40 Voluntaris Telefónica col·laboren en aquest projecte. ”És la màgia del voluntariat”, la defineix Carlos Palacios. “Som capaços de generar un vincle personal que per a nosaltres les persones de Bobath no en són beneficiaris, sinó que formen part de la nostra obligació, la nostra responsabilitat… de la nostra família”, reconeix.
La seu de la Fundació Bobath ha estat els darrers cinc mesos un lloc d’aprenentatge tecnològic, però també humà. La Voluntària Telefónica Rebeca se sorprèn cada setmana “en veure l’alegria i la motivació als ulls quan entres”. “M’emociono moltíssim, sí. És entrar-hi i et canvia l’estat d’ànim”.
En un dels exercicis amb intel·ligència artificial (IA), els participants havien de crear un personatge que els representés. “Quan acabem i tot ha sortit bé, sempre sortim amb una pujada de drac vermell increïble”, confessa fent referència al personatge que el representa, un drac vermell sobre una cadira de rodes.
Bobathcamp està basat en el model bootcamp de Telefónica que persegueix que els alumnes adquireixin les competències necessàries per optar a una feina immediatament. En aquesta línia, la responsable del Programa d’Ocupació de la Fundació Bobath, Ana Martínez, destaca que treballen amb persones “amb grans necessitats de suport”. “Algunes volen continuar formant-se per projectar-se en un futur laboral”, apunta. “La dificultat arriba quan aquestes persones no poden accedir ni tan sols a la formació que hi ha fins i tot per a persones amb discapacitat”, per les necessitats especials.
Una formació i una feina a mida
La clau és “personalitzar els suports”, però també “la formació” que ha de ser molt concreta, refereix l’experta en ocupabilitat. Potser amb el que no comptaven era amb les ganes i la curiositat dels participants. Relata Rebeca Jarabo que els Voluntaris acudeixen a classe amb un programa i “de sobte ens diuen “és que jo vull fer això amb IA, per exemple”. “Així que nosaltres també hem anat adaptant el contingut”, explica.
La major part dels participants es desplacen amb cadira de rodes, alguns fins i tot necessiten dispositius electrònics per poder comunicar-se. Són persones que estan acostumats a esquivar barreres, però quan es posen davant de l’ordinador la imaginació no troba límits.
Darío Bernabé és enginyer de professió i va patir una caiguda des del pal més gran del seu veler. Actualment presenta dany cerebral adquirit (DCA). Reconeix que aquestes classes “han estat un fiançament de coneixement”, però sobretot “t’ofereix eines amb què pots fer coses fabuloses, inimaginables”.
Les sessions es duen a terme a la seu de la Fundació Bobath i es complementen amb altres experiències com a activitats al Campus de programació de 42 o presentacions del projecte a diferents públics. L’èxit d’aquesta edició ha estat rotund i hi haurà més Bobathcamps, asseguren les dues fundacions.
Per part seva, la responsable del Programa d’Ocupació, Ana Martínez, insisteix que cal esforçar-se a dissenyar “feines a mida per a aquestes persones”. “No poden exercir llargues jornades, ni descuidar-ne la rehabilitació”, subratlla.
Aquest és el cas de Mercedes García, que té paràlisi cerebral i fa deu anys que atén la centraleta de la Fundació. “Estic encantada amb aquest taller perquè he après molts conceptes nous, en concret tot allò relacionat amb la IA que ja ho estic aplicant a la meva feina diària”, reconeix aquesta jove. Ella és el millor garant que la iniciativa no només és necessària, sinó que compleix els preceptes d’un bootcamp: aprenentatge ràpid i d’aplicació immediata.