Dijous, 2 desembre 2021
IniciInclusió LaboralLa participació de les persones amb discapacitat en el mercat laboral va...

La participació de les persones amb discapacitat en el mercat laboral va baixar mig punt en el 2019

L'INE el sitúa en el 34%, més de 43 punts per sota de la població sense discapacitat

discapacitat inserció laboral accessibilitat centres treball
La feina és un dels principals eixos de la inclusió de les persones amb discapacitat // Foto: Escola El Xaloc

Segons el darrer Estudi sobre l’Ocupació de les Persones amb Discapacitat elaborat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) en el 2019 el 34,0% de les persones amb discapacitat oficialment reconeguda eren actius, 0,5 punts menys que el 2018. Aquesta taxa d’activitat era 43,7 punts inferior a la de la població sense discapacitat.

Així, la taxa d’atur per al col·lectiu va ser del 23,9%, amb un descens de 1,3 punts respecte a 2018. Aquesta taxa era 10 punts superior a la de la població sense discapacitat.

fiare banca etica crowdfunding

Pel que respecte a la taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat va ser del 25,9% (66,9% per a les persones sense discapacitat), amb un augment de 0,1 punts respecte a 2018. El 89,5% dels ocupats eren assalariats i, d’aquests, el 73,1% tenien contracte indefinit.

Això suposa que el 2019 hi havien a Espanya 1.876.900 persones amb discapacitat en edat de treballar (de 16 a 64 anys), que representaven el 6,2% de la població total en edat laboral. D’aquestes, 638.600 eren actius, tenint més percentatge els homes entre 45 i 64 anys.

El percentatge d’assalariats amb discapacitat en les empreses de 50 o més treballadors del sector privat va ser del 2,2%. En aquesta xifra estan incloses les entitats especialitzades en la inclusió social de les persones amb discapacitat.

Pel que fa a l’atur, a la població amb discapacitat havia major percentatge d’homes, de persones de 45 a 64 anys i de desocupats amb estudis primaris i secundaris que en els aturats sense discapacitat. Per contra, hi havia menor representació d’aturats amb estudis superiors i de persones de 16 a 24 anys.

La taxa d’ocupació va ser del 25,9%, 41 punts inferior a la de les persones sense discapacitat. Aquesta taxa va augmentar 0,1 punts respecte a 2018. Per la seva banda, la taxa d’atur va superar en 10 punts a la de la població sense discapacitat (23,9% enfront de 13,9%).

De la mateixa manera que per a la població general, les dones amb discapacitat tenien menys presència activa en el mercat laboral. La taxa d’ocupació dels homes amb discapacitat va superar en 1,4 punts a la de les dones.

La participació laboral està molt determinada pel tipus i intensitat de la discapacitat. La taxa d’activitat per al grau de discapacitat de menor intensitat va ser del 54,0% el 2019 i va disminuir progressivament fins al 12,7% per al grau superior de discapacitat.

Les persones amb deficiències auditives van presentar les majors taxes d’activitat (56,8%) i les que tenien deficiència mental, les menors (27,8%).

La majoria dels treballadors amb discapacitat en 2019 eren assalariats, tenien contracte indefinit, jornada completa i exercien la seva activitat en el sector Serveis. Així, el 89,5% de les persones amb discapacitat que va treballar ho va fer com a assalariat (4,9 punts més que les persones sense discapacitat). I el 73,1% dels que treballaven per compte aliena tenia contracte indefinit (0,7 punts menys que la població sense discapacitat).

Per comunitats autònomes, les taxes més grans d’activitat dins el col·lectiu de les persones amb discapacitat en l’any 2019 es van donar a Castella-La Manxa (40%), Aragó (40%), i en les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla (46,3%).

Per contra, les menors taxes d’activitat es van registrar a Canàries (25,8%), Galicia (29,7%) i Andalusia (30,2%).

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES