Diumenge, 25 setembre 2022
Diumenge, 25 setembre 2022
IniciDretsPersones amb discapacitat intel·lectual i estudiants de dret revisen sentències de modificació...

Persones amb discapacitat intel·lectual i estudiants de dret revisen sentències de modificació de la capacitat en lectura fàcil

Gràcies al projecte ‘Aprendizaje y Servicio, De Tú a Tú’ de l’Associació Liber

revisio sentencies capacitat jurídica
Estudiants i persones amb suport revisant les sentències a Cuenca // Foto: Liber

Un total de 41 persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament han accedit a les seves sentències judicials en lectura fàcil, gràcies a la primera edició del projecte ‘Aprendizaje y Servicio, De Tú a Tú’ de Liber, l’Associació d’entitats de suport a la presa de decisions.

El projecte s’emmarca en el context del recent canvi legislatiu, que obliga a la revisió de les antigues sentències de modificació de la capacitat en un termini de 3 anys des de l’entrada en vigor de la nova llei.

La formació, en la que han participat alumnes de Dret de diferents universitats espanyoles i persones amb discapacitat intel·lectual, ha girat entorn a la Llei 8/2021 per la que es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica, i en la necessitat d’accessibilitat cognitiva de les mateixes per garantir-ne l’accés a la justícia.

Javier Murillo, Coordinador de Liber per al Projecte ApS “De Tú a Tú” explica, ‘’hi ha la necessitat jurídica que les persones amb discapacitat coneguin els seus drets i rebin la sentència adaptada. A més, existeix una necessitat social de conscienciació sobre la realitat de les mateixes”.

La iniciativa ha suposat un benefici per a tots els participants. Per un costat, els i les estudiants han tingut l’oportunitat de posar en pràctica els seus coneixements teòrics treballant directament amb persones amb discapacitat intel·lectual que tenen antigues sentències de modificació de la capacitat. D’altra, les persones recolzades per diverses entitats de suporta la presa de decisions, voluntàriament involucrades en el projecte, han tingut l’oportunitat d’accedir a la sentència en llenguatge accessible a més de rebre formació sobre els seus drets.

‘’Amb aquest projecte hem pogut ajudar-los a entendre què va passar en aquests procediments de modificació de la capacitat jurídica, quan es va nomenar una tutela. Ara tenen la oportunitat de canviar-ho, d’acudir al jutge. Per això tenen que comprendre què poden aconseguir”, explica Julia Terán, estudiant de Dret de la Universitat de Valladolid.

”De Tu a Tu”, coordinat per Liber a nivell estatal i finançat pel Ministeri de Educació i Formació Professional, s’ha dut a terme en col·laboració amb la Clínica Jurídica Universitària Rey Juan Carlos de Madrid; amb la Universitat de Castella-la Manxa, als campus de Toledo i Conca; amb la Universitat de Còrdova, amb la Universitat de la Corunya i amb la Universitat de Valladolid.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content