Divendres, 13 juny 2025
IniciDRETS i JUSTÍCIAPersisteix la desigualtat territorial en el suport a la presa de decisions...

Persisteix la desigualtat territorial en el suport a la presa de decisions a Espanya, segons un estudi de Liber

L'estudi de l'Associació Liber revela que, malgrat els avenços legislatius des de 2015, la implementació i el finançament dels serveis de suport a la presa de decisions per a persones amb discapacitat presenten grans diferències entre comunitats autònomes. Només Catalunya i les Balears apliquen el sistema de concert social per garantir la sostenibilitat d'aquests suports

Desigualtat territorial en el suport a la presa de decisions a Espanya, segons un estudi de Liber
Cartell de presentació de l’estudi sobre el suport a la presa de decisions a Espanya // Foto: Liber

L’anàlisi duta a terme per l’Associació Liber sobre la “Situació del suport a la presa de decisions a Espanya” evidencia una realitat complexa. Tot i que la Llei 8/2021 va suposar un important pas endavant en els drets de les persones amb discapacitat, l’estudi constata que el seu impacte i la garantia d’aquests drets no es produeixen de manera uniforme en tot el territori espanyol.

L’informe examina la transposició de la Llei 8/2021 a les normatives autonòmiques, el reconeixement dels serveis de suport a les lleis i carteres de serveis socials i el seu nivell d’execució real. Des de 2015, s’han observat progressos significatius en l’àmbit legislatiu. Fa deu anys, només cinc comunitats autònomes asseguraven els serveis de suport com un dret essencial. El 2024, aquesta xifra ha augmentat a catorze autonomies o diputacions forals que inclouen aquests serveis a la seva cartera. Malgrat això, encara hi ha tres territoris on aquests suports no estan contemplats.

No obstant això, l’estudi posa de manifest persistents disparitats territorials pel que fa al finançament dels serveis de suport a la presa de decisions a nivell estatal. Un dels principals problemes identificats és precisament la manca de finançament adequat. Encara que deu comunitats autònomes o diputacions forals permeten la prestació d’aquests suports mitjançant el sistema de concert social, només a Catalunya i les Illes Balears s’aplica aquest model.

Aquest sistema de finançament, que permet establir acords estables entre les administracions públiques i les entitats socials, es considera crucial per assegurar la continuïtat i la qualitat dels suports, tal com estableixen la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i la Llei 8/2021. L’estudi també destaca l’increment de persones que reben suport a través de la xarxa d’entitats vinculades a Liber, superant les 4.100 el 2023. Aquest augment es produeix en un context d’envelliment del perfil de les persones amb discapacitat, amb necessitats de suport més complexes, fet que subratlla la importància que les entitats prestadores comptin amb els recursos necessaris.

L’objectiu principal de l’estudi és proporcionar dades clau per millorar el sistema. L’informe evidencia les desigualtats entre comunitats, ressalta la importància del concert social com a possible via de finançament per garantir suports estables i de qualitat, i adverteix que, sense un finançament apropiat, moltes entitats tindran dificultats per mantenir la seva activitat.

Així mateix, l’estudi fa una crida a les administracions públiques perquè reconeguin i reforcin el paper de les entitats privades que, com les de la xarxa Liber, ofereixen suport directe a milers de persones amb discapacitat des d’un model centrat en la persona i adaptat a les seves necessitats. Des de Liber, s’insisteix que, tot i que és essencial continuar avançant en el marc legal, sense un finançament adequat que permeti oferir suports de qualitat, l’exercici ple del dret a decidir continua depenent del lloc de residència de cada persona.

La presentació oficial de l’informe tindrà lloc divendres, 20 de juny, al Congrés dels Diputats, amb la participació de representants institucionals, administracions públiques, membres de la xarxa d’entitats de suport a la presa de decisions i organitzacions clau de la discapacitat. L’informe complet es pot descarregar de manera gratuïta a la pàgina web de Liber

Aquest estudi ha estat possible gràcies a la X Solidària, amb fons del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, i ha estat desenvolupat en el marc d’un programa conjunt entre l’Associació Liber i Plena Inclusió.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.