La patologia dual és una de les principals preocupacions de les famílies amb membres amb trastorn mental

Es fa una conferència a Girona sobre salut mental i addiccions

patologia dual salut mental
La patologia dual és una preocupació de les famílies // Foto: Wikimèdia Commons

La coordinadora dels centres d’atenció a les drogodependències de les comarques gironines, la doctora Begoña Gonzalvo, ofereix avui a l’Hotel d’Entitats de Girona, una conferència sobre salut mental i addiccions, organitzada per l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, a les 19.30 hores. L’experta articularà la seva intervenció en quatre punts: com les substàncies d’abús afecten el cervell, la interrelació entre el consum de substàncies i el problemes de salut mental i el concepte de patologia dual (coexistència en una mateixa persona d’una addicció i un altre trastorn mental), i els nivells d’abordatge terapèutic en persones amb trastorn mental per evitar o disminuir els efectes nocius de les substàncies d’abús.

Segons ha avançat la doctora Gonzalvo, està documentat que les persones que presenten algun tipus de problema de salut mental tenen més probabilitat de desenvolupar una addicció. “Això  és degut, en part, a l’afectació de les conductes addictives i del trastorn mental en les mateixes àrees del cervell”, explica l’experta. Els avenços en la genètica, les neurociències i els estudis epidemiològics han posat en evidència l’estreta relació entre les conductes addictives i altres trastorns mentals, que és el que es coneix com a patologia dual. “La prevalença de patologia en la població no és alta però és un dels aspectes que més preocupen les famílies amb membres que tenen un trastorn mental”, diu Gonzalvo.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Els Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) són centres públics i gratuïts d’atenció de les persones drogodependents. A comarques gironines formen part de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària, empresa pública sanitària de la Generalitat de Catalunya.

L’IAS també disposa d’una Unitat de Desintoxicació i Patologia Dual (UDPD) ubicada al Parc Hospitalari Martí i Julià. Atén tant pacients amb problemes de consum de tòxics, com aquells que pateixen una patologia psiquiàtrica associada a l’addicció i que pot ser causa o conseqüència d’una malaltia mental.

BANER_300X250
FECETC_Banner_fira si i millor

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*