ONCE Catalunya celebra el Dia de la Sordceguesa amb una visita als Bombers de BCN i un acte institucional

Se commemora aquest dijous 27 de juny

foaps dia mundial sordceguesa
La FOAPS dóna atenció a les persones sordcegues // Foto: ONCE Catalunya

Una visita als Bombers de Barcelona i un acte institucional en el que es comptarà amb el testimoni d’una persona sordcega són el programa que té preparat l’ONCE Catalunya per commemorar el Dia Internacional de la Sordceguesa que se celebra aquest dijous 27 de juny.

Pel matí, entre 10.00 i 12.00 h, un grup de 30 afiliats a l’ONCE amb sordceguesa, juntament amb els seus guies intèrprets, visitaran l’Espai Bombers de Barcelona, on participaran a la xerrada-taller Què fem si hi ha un incendi a casa?. Així, de manera pràctica podran saber com detectar un foc, com actuar i què fer en cas d’una evacuació. Per la tarda, es repetirà la xerrada-taller a les 16.30 h.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Després (12.30 h), a la seu de l’ONCE Catalunya, es farà un acte institucional per commemorar el Dia Internacional de la Sordceguesa amb la participació d’entitats com FOAPS (Fundació ONCE per a l’Atenció de  Persones amb Sordceguesa) FESOCA (Federació de Persones Sordes de Catalunya) i ASOCIDECAT(Associació de Sordcecs de Catalunya). També es presentarà el llibre “Ojo… ¿Oído?, Ull…Escolatat?”, en el qual els humoristes gràfics, Gallego&Rey, dibuixen la realitat de les persones sordcegues. Amb vinyetes i il·lustracions ofereixen una sèrie de pautes i recomanacions sobre com identificar i establir comunicació amb aquest col·lectiu.

Aquest acte institucional comptarà amb el testimoni en primera persona de l’Alicia Talavero, una dona de 58 anys amb Síndrome d’Usher que va néixer amb sordesa profunda i retinosi pigmentària, i que es comunica amb llengua de signes recolzada.

BANER_300X250

El 27 de juny és considerat el dia internacional de les persones sordcegues en commemoració del naixement de Helen Keller, la primera persona sordcega que va lluitar pels drets de les persones que tenien aquesta discapacitat.

La sordceguesa és la discapacitat que resulta de la combinació de dues discapacitats, visual i auditiva, que es manifesten en major o menor grau, provocant problemes de comunicació únics i necessitats especials derivades de la dificultat per percebre de manera global. Afecta greument les habilitats necessàries per a una vida mínimament autònoma i requereix serveis especialitzats, personal específicament format per a la seva atenció i mètodes especials de comunicació.

El 2007, neix la FOAPS (Fundació ONCE per a l’Atenció de  Persones amb Sordceguesa). Actualment, l’ONCE a Catalunya atén a més de 300 persones afiliades amb sordceguesa.

FECETC_Banner_fira si i millor

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*