La Fundació ONCE d’Atenció a Persones amb Sordceguesa (FOAPS) celebra 10 anys

El 2017, 46 catalans amb sordceguesa ja han rebut recolzament de 10 mediadors

10 anys foaps sordceguesa catalunya
L’estudiant Xavi García amb la seva mediadora durant l’acte // Foto: ONCE Catalunya

La Fundació ONCE d’Atenció a Persones amb Sordceguesa (FOAPS) va celebrar dijous passat a la seu d’ONCE Catalunya un acte per celebrar els seus 10 anys de dedicació (#10AñosFOAPS) a la millora de la qualitat de vida de les persones amb sordceguesa a Catalunya.

A aquest acte, que va tenir lloc a l’Auditori ONCE, van participar el director general de l’ONCE, Ángel Sánchez; el director general de Protecció Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Joan Ramon Ruiz; el delegat territorial de l’ONCE a Catalunya i primer president de la FOAPS, Xavier Grau i el president del Consell Territorial, Enric Botí, entre d’altres autoritats.

BANER_300X250

Durant l’acte un jove estudiant de 20 anys amb sordceguesa, Xavi García, que està estudiant el cicle mitjà d’Administració i Finances, va explicar com és el seu dia a dia. Té dos implants coclears des de petit i d’adolescent el van detectar una retinosi pigmentària que li fa perdre visió perifèrica. “Ara estic aprenent el llenguatge dactilològic, l’abecedari a la palma de la mà per si un dia em cal”, comentà el Xavi amb molta naturalitat. Per a ell, Laia, la seva mediadora, és “super útil”. Li facilita i li fa comprendre tota la informació “que hem puc perdre”. Es passen junts més de sis hores diàries.

A terres catalanes, la FOAPS ha atès, ja en el primer trimestre de 2017, 46 persones amb sordceguesa: 33 són adults i 13 són atencions en diferents etapes educatives. El 2007, la FOAPS va donar servei a 38 persones. Per a la seva atenció, compta amb la tasca de 10 mediadors (8 a Barcelona, ​​1 a Girona i 1 a Tarragona), que donen cobertura a les necessitats d’aquestes persones. A Catalunya, la FOAPS desenvolupa programes de comunicació, centres de dia i residències de la 3a edat, tallers ocupacionals i centres d’educació especial.

Al llarg dels seus 10 anys de vida la FOAPS ha dedicat un total de 58.600 hores de mediació a Catalunya, de les quals 8.962 corresponen a l’any 2016. En dades generals, en tot el territori estatal, han estat 540.573 hores (el 2016 van ser 83.384). Catalunya és la tercera comunitat, per darrere de Madrid i Andalusia, on més hores es presten. En aquests 10 anys, la Fundació ONCE d’Atenció a Persones amb Sordceguesa ha destinat 667.977 euros en recursos a Catalunya (120.660, el 2016).

Amb motiu del desè aniversari, la FOAPS -de la mà de l’ONCE- duen a terme un seguit d’actes per celebrar la tasca que desenvolupa i donar a conèixer a la societat la realitat d’aquestes persones al crit de ‘Agafa’m la mà’ (#CogeMiMano).

La Fundació ONCE per a l’Atenció de Persones amb Sordceguesa (FOAPS), és una Fundació de caràcter assistencial creada a instàncies de l’ONCE, i constituïda el 20 de juliol del 2007. Té com a finalitat promoure el desenvolupament de programes adreçats a l’atenció de les necessitats específiques de les persones amb sordceguesa, posant particular interès en els relacionats amb l’educació i l’ocupació, a fi de procurar la integració sociolaboral i millorar la qualitat d’aquest col·lectiu i afavorir el seu desenvolupament humà i intel·lectual.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*