La Fundació ONCE d’Atenció a Persones amb Sordceguesa (FOAPS) va celebrar dijous passat a la seu d’ONCE Catalunya un acte per celebrar els seus 10 anys de dedicació (#10AñosFOAPS) a la millora de la qualitat de vida de les persones amb sordceguesa a Catalunya.
A aquest acte, que va tenir lloc a l’Auditori ONCE, van participar el director general de l’ONCE, Ángel Sánchez; el director general de Protecció Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Joan Ramon Ruiz; el delegat territorial de l’ONCE a Catalunya i primer president de la FOAPS, Xavier Grau i el president del Consell Territorial, Enric Botí, entre d’altres autoritats.
Durant l’acte un jove estudiant de 20 anys amb sordceguesa, Xavi García, que està estudiant el cicle mitjà d’Administració i Finances, va explicar com és el seu dia a dia. Té dos implants coclears des de petit i d’adolescent el van detectar una retinosi pigmentària que li fa perdre visió perifèrica. “Ara estic aprenent el llenguatge dactilològic, l’abecedari a la palma de la mà per si un dia em cal”, comentà el Xavi amb molta naturalitat. Per a ell, Laia, la seva mediadora, és “super útil”. Li facilita i li fa comprendre tota la informació “que hem puc perdre”. Es passen junts més de sis hores diàries.
A terres catalanes, la FOAPS ha atès, ja en el primer trimestre de 2017, 46 persones amb sordceguesa: 33 són adults i 13 són atencions en diferents etapes educatives. El 2007, la FOAPS va donar servei a 38 persones. Per a la seva atenció, compta amb la tasca de 10 mediadors (8 a Barcelona, 1 a Girona i 1 a Tarragona), que donen cobertura a les necessitats d’aquestes persones. A Catalunya, la FOAPS desenvolupa programes de comunicació, centres de dia i residències de la 3a edat, tallers ocupacionals i centres d’educació especial.
Al llarg dels seus 10 anys de vida la FOAPS ha dedicat un total de 58.600 hores de mediació a Catalunya, de les quals 8.962 corresponen a l’any 2016. En dades generals, en tot el territori estatal, han estat 540.573 hores (el 2016 van ser 83.384). Catalunya és la tercera comunitat, per darrere de Madrid i Andalusia, on més hores es presten. En aquests 10 anys, la Fundació ONCE d’Atenció a Persones amb Sordceguesa ha destinat 667.977 euros en recursos a Catalunya (120.660, el 2016).
Amb motiu del desè aniversari, la FOAPS -de la mà de l’ONCE- duen a terme un seguit d’actes per celebrar la tasca que desenvolupa i donar a conèixer a la societat la realitat d’aquestes persones al crit de ‘Agafa’m la mà’ (#CogeMiMano).
La Fundació ONCE per a l’Atenció de Persones amb Sordceguesa (FOAPS), és una Fundació de caràcter assistencial creada a instàncies de l’ONCE, i constituïda el 20 de juliol del 2007. Té com a finalitat promoure el desenvolupament de programes adreçats a l’atenció de les necessitats específiques de les persones amb sordceguesa, posant particular interès en els relacionats amb l’educació i l’ocupació, a fi de procurar la integració sociolaboral i millorar la qualitat d’aquest col·lectiu i afavorir el seu desenvolupament humà i intel·lectual.