Diumenge, 19 maig 2024
spot_img
IniciACCESSIBILITAT UNIVERSALObert el termini per sol·licitar el vot accessible a les eleccions del...

Obert el termini per sol·licitar el vot accessible a les eleccions del Parlament de Catalunya

Els ciutadans amb discapacitat visual poden sol·licitar-lo fins el 15 d'abril

kit vot accessible eleccions al parlament
El kit de vot accessible porta la documentació en Braille // Foto: Ajuntament de Cubelles

Fins al 15 d’abril, els ciutadans amb discapacitat visual poden sol·licitar el kit de vot accessible per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya, amb la possibilitat de rebre el material a casa o recollir-lo al col·legi electoral.

El vot accessible és un procediment destinat a les persones amb discapacitat visual inscrites al cens electoral i que coneixen el sistema de lectoescriptura Braille, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33% o afiliades a l’ONCE. Aquestes persones poden sol·licitar el vot accessible trucant al telèfon gratuït 900 500 912, indicant les seves dades personals i expressant la seva preferència entre rebre el material a casa o recollir-lo al col·legi electoral.

La possibilitat de rebre el quit a domicili és una mesura excepcional que es va implementar durant la pandèmia de COVID-19 i que, malgrat no estar contemplada en la normativa, es manté per a les properes eleccions. Això permet als electors preparar el vot a casa per a una votació presencial. El procediment es basa en el Reial Decret 1612/2007, però amb l’afegit de l’opció de rebre el material a domicili.

El procediment de vot accessible ofereix als electors la possibilitat de recollir un Kit de vot al col·legi electoral el dia de les eleccions, que inclou una guia explicativa en Braille, sobres etiquetats, paperetes de vot sense identificar, i un sobre de votació neutre. Així, l’elector pot exercir el seu dret de vot amb autonomia i confidencialitat. Si es prefereix, també es pot sol·licitar que l’acompanyin a un lloc adequat per fer servir la documentació amb tranquil·litat.

És important destacar que la sol·licitud de vot accessible no garanteix el vot per correu, ja que aquest procediment encara no està regulat completament. A més, es recomana que l’elector conservi el material del Kit a casa per preservar la confidencialitat del vot.

En cas d’incidències durant el procés de votació, es pot deixar constància a la mesa electoral o presentar una queixa formal al mateix col·legi. També es pot reclamar un Kit de vot de reserva en cas que el material no estigui disponible al col·legi.

L’Associació Catalana per a la Integració de les Persones Cegues (ACIC) ha animat a les persones amb discapacitat visual a sol·licitar el vot accessible, ja que contribueix a consolidar aquest procediment i demostra el compromís amb la participació equitativa en la vida política i social. Tot i els avenços realitzats, encara hi ha aspectes pendents de regularitzar, com el vot secret en les eleccions municipals i el vot per correu per a les persones residents a l’estranger, que requereixen un esforç continuat per garantir la plena integració i participació de tots els ciutadans.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content