23.3 C
Barcelona
Dijous, 24 setembre, 2020

Últimes notícies

Les obres per suprimir les escales del transbordament de Plaça Catalunya no començaran fins el 2021

Segons una notícia publicada al diari 20 minutos, les obres per suprimir els 8 esglaons de les...

Afavorir l’autonomia personal i els drets individuals fonamentals

Personalitzar l’atenció a les persones amb discapacitat física o afectació neurològica per aconseguir una major autonomia personal...

Arriba una nova remesa de 164.000 mascaretes per repartir entre les entitats de la discapacitat

Ahir al matí, la delegada de la Delegació del Govern en Catalunya, Teresa Cunillera, i el subdelegat,...

La VIII Jornada Inclusiva de l’Esport Adaptat es trasllada al mes de desembre en format virtual

La VIII Jornada Inclusiva que organitza cada any la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física...

Només 3 de cada 10 persones amb discapacitat ha disposat de recursos econòmics per anar de vacances

persones discapacitat vacances
El turisme accessible és un mercat en alça // Foto: Patronat de Turisme Costa Brava i Pirineu Girona

La Fundación Adecco acaba de realitzar una enquesta sota el nom ‘Vacances i Discapacitat’ en la que ha preguntat a 300 persones amb  diferents tipus de discapacitat com afronten el període estiuenc, i en concret les seves vacances, amb l’objectiu de conèixer com les persones amb discapacitat contribueixen a l’impacte del turisme a Espanya, que dificultats troben a l’hora de disposar de recursos per l’oci, quin potencial té l’accessibilitat al nostre país i quin paper juga l’ocupació de les persones amb discapacitat en el turisme.

Segons aquesta enquesta un 34% dels enquestats afirma estar treballant a hores d’ara, davant d’un El 66% que diu estar en situació d’atur. En aquesta línia, la taxa d’atur de persones amb discapacitat a Espanya és del 26,2%.

De les persones amb discapacitat que en aquests moments disposen d’un treball, un 37% afirma que podrà anar o s’ha anat de vacances, i un 63% dels enquestats, tot i tenir feina, indica que no podrà realitzar cap viatge o disposar de dies de vacances.

Bàsicament són dues les raons per les que els enquestats manifesten que no han pogut o no podran fer vacances: La primera perquè aprofiten l’estiu per buscar feina perquè és quan hi ha major demanda d’ocupació; i la segona, per la inestabilitat del lloc de feina que els obliga a no invertir els seus recursos en oci.

Curiosament aquests percentatges són pràcticament iguals en el col·lectiu de les persones amb discapacitat que es troben en situació d’atur. Un 60% comenta que no pot fer front al pagament d’unes vacances. No obstant, un 40% sí que, tot i estar a l’atur, podrà gaudir de vacances.

L’enquesta Vacances i Discapacitat ha preguntat a tots aquelles persones amb discapacitat que no han pogut anar de vacances, independentment de tenir o no ocupació, quina ha estat la principal raó que els ha impedit realitzar vacances a forma de viatge. En un 70% dels casos la manca de recursos econòmics ha estat la principal raó que els ha impedit tenir uns dies de descans, i per a un 25% de els enquestats, l’estiu és l’època de l’any que els brinda l’oportunitat de poder treballar. Finalment, aprofitar l’estiu per formar-se i estudiar o la manca de companyia també han estat factors rellevants a l’hora de prendre la decisió de renunciar a unes vacances.

A nivell general la despesa total dels residents a Espanya en viatges ha estat de 8.317 milions d’euros, un 5% superior a l’exercici anterior. Viatges en què l’espanyol ha gastat de mitjana uns 53 euros al dia per viatge dins del país i 107 euros en viatges a l’estranger *. Aquells que, si han pogut o podran gaudir de vacances, han estat preguntats sobre quina ha estat la font de finançament dels seus dies de descans. La majoria, independentment de tenir una ocupació s’han utilitzat els estalvis per pagar les seves vacances (36%), un 31% ha decidit pagar-se directament amb els ingressos del seu treball i en tercer lloc un 31% ha demanat ajuda econòmica a familiars per poder anar-se’n de vacances.

De les persones a Espanya amb discapacitat que s’aniran de vacances, 6 de cada 10 ho han fet dins el territori nacional, 2 de cada deu ho estan fent dins de la seva comunitat autònoma, i finalment altres dos de cada deu ha optat per un viatge internacional. El 60% dels enquestats indica que viatjarà amb la seva família, com segona opció principal escullen com a acompanyants la parella o els amics, i finalment, destaca també aquells que contemplen com a opció, tot i que minoritària, viatjar sols.

Continuant amb el tipus de turisme predominant a Espanya, les persones amb discapacitat han decidit d’una manera clara apostar en un 67% dels casos pel turisme de sol i platja, seguits del turisme rural i cultural, sense oblidar un creixent interès pel turisme gastronòmic.

Un altre dels aspectes sobre els que ha preguntat l’enquesta és com han plantejat l’oci dins la seva ciutat aquelles persones que no han pogut anar de viatge de vacances.

La majoria d’ells realitzaran activitats d’oci dins del seu entorn local, i en concret un 70% realitzarà activitats d’oci adaptades per a persones amb discapacitat. Destaquen sobretot piscina en un 60% dels casos, seguit de museus, parcs d’oci, museus i turisme local. Tot i l’oferta de turisme inclusiu que ofereixen molts ajuntaments a Espanya, cal destacar que gairebé un 20% no és coneixedor de l’oferta d’oci inclusiu disponible al seu municipi.

El potencial del turisme inclusiu

A Espanya, el mercat potencial del turisme accessible se situa en 5.968.261 ciutadans (persones amb discapacitat, acompanyants, etc.), dels quals, un 56% admet no sortir de vacances per falta d’accessibilitat en algun dels punts del cicle del viatge, segons l’informe El mercat potencial del turisme accessible per al sector espanyol, de Accesturismo.

Si s’adaptessin tots els entorns i serveis dels trasllats i destinacions podrien recuperar 3.342.226 turistes amb necessitats d’accessibilitat, el que es tradueix en una estimació de 90.806 nous llocs de treball. Si a això afegim una aproximació de 14.000 contractes que es crearien en l’àmbit de la Informació i Comunicació accessible, el potencial de llocs de treball que podrien generar-ascendiria a 104.806, trencant a més amb tota la inestabilitat del sector turístico.

Subscriu-te a la nostra Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, anuncis i ofertes exclusives del món de la discapacitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Les obres per suprimir les escales del transbordament de Plaça Catalunya no començaran fins el 2021

Segons una notícia publicada al diari 20 minutos, les obres per suprimir els 8 esglaons de les...

Afavorir l’autonomia personal i els drets individuals fonamentals

Personalitzar l’atenció a les persones amb discapacitat física o afectació neurològica per aconseguir una major autonomia personal...

Arriba una nova remesa de 164.000 mascaretes per repartir entre les entitats de la discapacitat

Ahir al matí, la delegada de la Delegació del Govern en Catalunya, Teresa Cunillera, i el subdelegat,...

La VIII Jornada Inclusiva de l’Esport Adaptat es trasllada al mes de desembre en format virtual

La VIII Jornada Inclusiva que organitza cada any la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física...

NO ET PERDIS...

Els 300 milions de persones afectades per Malalties Rares celebren el seu dia reclamant una millor atenció

Com no podia ser d’una altra forma, el Dia de les Malalties Rares se celebra enguany el...

La demanda de població dependent a Catalunya supera de llarg les previsions en els darrers dos anys

D’ençà de l’entrada en vigor de la Llei de l’Autonomia Personal i l’Atenció a la dependència (LAPAD),...

El CERMI proposa una reforma legal que atorgui a les persones amb dependència el grau de discapacitat del 33%

El Comitè Espanyol de Representants de les Persones amb Discapacitat (CERMI) ha fet arribar al Govern central...

El sector de la discapacitat reclama un Codi d’Accessibilitat adaptat a les necessitats reals del col·lectiu

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa del col·lectiu a...

Falten suports a l’aula per als alumnes amb síndrome d’Asperger

“El meu Asperger m'ajuda a no creure en mentides. Em fa diferent, i ser diferent és un...