22.8 C
Barcelona
Dijous, 28maig 2020

El 63% de les persones amb discapacitat sense feina creuen que seguiran a l’atur durant tot l’any 2019

També has de llegir...

Un informe del CERMI recull la vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya

L'informe fa referència a la segona activitat de la Guàrdia Urbana // Foto: Ajuntament de Barcelona El Comitè...

Més facilitats de les persones amb discapacitat per accedir als ajuts per pagar el lloguer

La COVID-19 està afectant també al pagament dels lloguers d'habitatges // Foto: Wikimedia Commons La Generalitat de Catalunya...

COCARMI preocupat perquè es pugui retallar la dotació d’atenció a persones amb discapacitat

Una persona amb discapacitat pujant a un taxi adaptat // Foto: Arxiu El president del Comitè Català de...

El Govern destina més de 9M€ a projectes d’inserció laboral de persones amb discapacitat

Les persones amb discapacitat són un col·lectiu de difícil inserció laboral // Foto: UAB.cat El Departament de Treball,...
persones discapacitat feina atur 2019
L’ocupació segueix sent la principal preocupació de les persones amb discapacitat // Foto: Grupo SIFU

L’ocupació es situa en el centre dels desitjos de les persones amb discapacitat per l’any que ara comença, segons l’informe “Què tres desitjos li demanen al nou any les persones amb discapacitat?” que per segon any ha elaborat la Fundació Adecco amb l’objectiu de donar veu a les necessitats, demandes i reivindicacions d’aquest col·lectiu. El resultat és fruit d’una enquesta realitzada a 200 persones amb diferents discapacitats residents a Espanya, totes elles en edat laboral.

El repte per 2019 segons Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco és “promoure i analitzar la seva presència en l’empresa ordinària, l’entorn on la inclusió obté la seva màxima coherència, passant la discapacitat a un segon pla i cobrant protagonisme el talent i les fortaleses professionals”.

Així es demostra si entrem en el detall de les respostes donades pels enquestats, on el 71% demana al 2019 un lloc de feina en què poder realitzar-se personal i professionalment. Però no només un treball a seques, sinó que la majoria demana un treball digne, estable, en el què es reconeixi el meu talent, en el què en valorin els meus companys, o on pugui ser de veritat un més.

Segons Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco: “les persones amb discapacitat demanen a 2019 una ocupació, sí, però en ple segle XXI volen que la seva contractació no obeeixi exclusivament a una obligació legal, sinó ser valorats pel seu talent i competències. No en va, aquesta és l’única via per sentir-se realitzats personalment i que la seva contractació sigui sostenible en el temps “.

En aquest sentit, els enquestats ho tenen clar: tot i que hi ha una llei que empara la seva contractació, la discapacitat segueix sent un obstacle per accedir al mercat laboral (un 77% dels enquestats així ho declara). De la mateixa manera, el 89% opina que el certificat de discapacitat es converteix en un inconvenient per promocionar o ocupar llocs de responsabilitat en les empreses a les empreses.

Per darrera de l’ocupació, el segon desig dels enquestats és la salut personal i familiar com a una prioritat pel 2019. Així ho han manifestat el 33% de les respostes, que han lligat aquest desig a que es destinin més recursos econòmics a la investigació de malalties rares o a l’obtenció del certificat de discapacitat (22%) com al propi desenvolupament de les persones amb discapacitat.

D’altra banda, un 21% posa de relleu el desig de tenir la possibilitat de millorar la formació durant l’any 2019 per afavorir el seu accés al mercat laboral amb garanties.

Per últim, i com a cinquè desig manifestat pels enquestats, sorgeix l’aspiració de portar una vida independent (13%). En aquest sentit, un 68% dels enquestats ha manifestat trobar-se dificultats per viure de forma autònoma, degut a barreres econòmiques i d’accessibilitat.

Tot i que el major desig pel 2019 és trobar un lloc de feina, la majoria (un 63%) no confia en que aquest desig es converteixi en realitat al llarg d’aquest any, tenint en compte que un 76% de les persones amb discapacitat sense treball porten més d’un any a l’atur.

Segons Mesonero: “aquest temps prolongat sense feina fa que la confiança de les persones amb discapacitat es vegi menyscabada, el que al seu torn contribueix a la cronificació del desocupació. Per això, és fonamental reforçar la xarxa de suports i recursos que les persones amb discapacitat tenen a la seva disposició, apoderant, i acostant els coneixements i actituds clau que els permetin recuperar la seva autoestima i competir en el mercat laboral a condicions de màxima igualtat “.

L’accessibilitat també ocupa un lloc important entre les inquietuds de les persones amb discapacitat; concretament l’accessibilitat tecnològica. Un 70,4%, creu que els avenços tecnològics podrien millorar la seva qualitat de vida el 2019, però la majoria (80%) alerta d’un desconeixement del món tecnològic sobre l’àmbit de la discapacitat, la qual cosa dificulta que aquests avenços es converteixin en una prioritat.

En aquest aspecte, Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco, afirma que “Les persones amb discapacitat reclamen una tecnologia inclusiva que, en la seva constant evolució sempre vagi de la mà de l’accessibilitat. A més, cal vigilar que els biaixos i prejudicis, encara presents en una gran part de la societat, no es traslladin als algoritmes de decisió quan s’atorga a la tecnologia la capacitat de prendre decisions, com és el cas de la Intel·ligència Artificial “.

Una altra dada rellevant d’aquest estudi és que l’ocupació continua sent una preocupació per a les persones que tenen feina (63%), encara que els primers llocs l’ocupen la salut (91%) i el benestar familiar (73%).

Dins dels desitjos relacionats amb l’ocupació, el principal és conservar el lloc de treball (90%), seguit d’un 79% que esmenta aspectes relacionats amb la normalització de la discapacitat a l’empresa: “deixar de ser una quota”, “sentir-me un més entre els meus companys” o “no sentir-me contínuament diferent en el meu lloc”, són algunes de les respostes.

A continuació, un 51% demana una major accessibilitat, tant per accedir al seu entorn de treball com per poder exercir les seves funcions, seguit d’un 47% que al·ludeix a la conciliació, com a element fonamental per poder compatibilitzar el seu desenvolupament professional amb la seva salut i el seu vida personal. A més, un 41% esmenta el teletreball com a fórmula de flexibilitat que li permetria poder exercir les seves funcions d’una forma més senzilla, quan no sigui possible desplaçar-se al seu lloc de treball.

- Advertisement -

Articles relacionats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Advertisement -

Últimes notícies

La Generalitat declara Special Olympics Catalunya com a Entitat d’Utilitat Pública

L'enitat treballa per la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual // Foto: Special Olympics Catalunya La Generalitat...

Maite Ruiz: “La LADD està formada per persones interessades en la defensa dels drets”

Maite Ruiz, presidenta de LADD // Foto: Associació LADD Hem volgut parlar en aquesta entrevista amb Maite...

Barcelona llança un pla de xoc en salut mental per combatre els efectes de la Covid-19

Els programes de suport emocional seran vitals per superar la crisi // Foto: Salut Mental Catalunya L’Ajuntament de...

Un assaig clínic accelera la recerca de nous tractaments en malalties neurodegeneratives

L'assaig pot accelerar les vies per trobar possibles tractaments // Foto: Federació ASEM Un assaig clínic per a...

Maravillas Rojo: “Aquesta crisi ha posat de relleu la importància de la vida i les persones”

L'espai #reflexionsdefutur ha entrevistat a Maravillas Rojo // Foto: Taula Tercer Sector A partir de la crisi sanitària,...