Diumenge, 24 setembre 2023
IniciDISCAPACITATNomés el 23% de les persones amb discapacitat té feina, enfront del...

Només el 23% de les persones amb discapacitat té feina, enfront del 61% de la població general

feina persones discapacitat enfront població general
Els Centres Especials de Treball assumeixen més del 60% de les contractacions // Foto: Imatge extreta del web d’Esclat

La taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat a Catalunya és de només un 23,4% – tant sols un 0,46% del total de la contractació realitzada a Catalunya- enfront del 60,9% de la població general o sense discapacitat, segons ha denunciat la Unió General de Treballadors a Catalunya (UGT) a través d’un informe.

ICF23_Baner Financament-300x600

El sindicat ha alarmat en aquest sentit sobre l’evident situació de desavantatge de les persones amb discapacitat en el mercat de treball, especialment les que presenten una discapacitat severa.

També ha cridat l’atenció, en aquest informe elaborat amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, sobre l’escassa informació respecte al compliment de l’obligació per part de les empreses tant públiques com privades de més de 50 persones de comptar com a mínim a les seves plantilles amb un 2% de persones amb discapacitat.

En aquest sentit apunta que les estadístiques de l’INE mostren que 7 de cada 10 persones assalariades d’empreses de més de 50 persones en empreses incompleixen la norma. Així mateix, segons la Direcció General d’Inspecció de Treball, el ràtio d’infraccions respecte a la norma ha estat del 47,3% durant l’any 2016. Aquests dos indicadors, per sí sols, criden a la necessitat de reforçar les actuacions de la Inspecció de Treball i revisar les sancions en el cas d’incompliment per part de les empreses de la quota o de les mesures alternatives.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

A més, evidencien que les major part de les empreses del mercat laboral ordinari opten per les mesures alternatives per complir amb l’anomenada llei LISMI quan, segons l’organització, aquestes haurien de ser l’excepció.

A Catalunya hi ha un model dual d’incorporació de persones amb discapacitat al mercat de treball: per un costat tenim el mercat ordinari de treball, i per un altre el mercat protegit, fonamentalment representat pels Centres Especials de Treball. A Catalunya, el 63% de la contractació realitzada durant el 2016 a persones amb diversitat funcional va ser en Centres Especials de Treball. El baix nivell de contractació al mercat ordinari, fa que els CET siguin un clar instrument d’inserció laboral de les persones amb discapacitat. Tot i així, des de la UGT de Catalunya entenen que les polítiques d’ocupació per a les persones amb discapacitat han d’estar dirigides a la seva integració en el mercat de treball ordinari, i subsidiàriament al treball protegit.

Un altre element a destacar per la UGT de Catalunya és el nivell salarial de les persones amb discapacitat, un aspecte en el que clarament es troben en una situació de desavantatge. Segons dades de l’INE per a Espanya, l’any  2015 el salari brut mig de les persones assalariades amb discapacitat va ser de 19.569,6 euros, un 15,7% inferior al de les persones sense discapacitat. En el cas de les persones amb discapacitat intel·lectual i mental, els salaris que reben són encara més baixos, concretament un 36,9% i un 19,8%, respectivament, inferiors al salari brut mig del total del col·lectiu.

Els motius que influeixen en aquesta realitat són els prejudicis sobre la suposada baixa productivitat i falta de capacitats d’aquest col·lectiu. Sens dubte, segons l’organització, és necessària una major sensibilització que faciliti la inserció laboral de les persones amb discapacitat.

Finalment, la UGT de Catalunya, com a agent social, fa una sèrie de suggerències per transformar aquesta realitat, que són:

– Facilitar el compliment de les obligacions legals amb el desenvolupament de protocols per a la contractació de les persones amb discapacitat i del compliment de la quota de reserva, com una manera de garantir la norma i de poder fer el seu seguiment.

– Augmentar el percentatge de la quota de reserva.

– Compromís de no utilitzar a treballadors amb discapacitat sobrevinguda per justificar la reserva de llocs de treball.

– Incentivar a la contractació de persones amb discapacitat en empreses de menys de 50 treballadors.

– En aquells sectors on sigui especialment difícil contractar a persones amb discapacitat, avaluar en quines categories podrien ser contractades i quines discapacitats no impedeixen la realització de les activitats de cada categoria laboral.

– Mesures d’acció positiva en la que hi hagi un tracte preferent en la contractació de persones amb discapacitat, en igualtat de mèrits.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content