28.3 C
Barcelona
Divendres, 7 agost, 2020

Neix IURA per defensar els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual a terres gironines

Destacades

El Govern invertirà 50M€ per protegir l’àmbit residencial de possibles rebrots de Covid-19

El Govern de la Generalitat de Catalunya continua centrat en la lluita...

El sector de la discapacitat urgeix a la creació d’un comitè d’emergència per la Covid-19

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), ha demanat...

El Govern suspèn les sortides dels residents a l’exterior per protegir-los de la Covid-19

Els Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies han...
Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya
presentació-iura-defensar-drets-persones-discapacitat-intel·lectual-1
Presentació de la nova associació al Col·legi de Periodistes de Girona // Foto: Fundació Ramon Noguera

Un total de 10 entitats gironines s’han unit sota el paraigües d’una nova associació, Iura (dret en llatí), per defensar els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i millorar la seva qualitat de vida i la de les seves famílies.

L’associació, que es va presentar a principis de juliol, neix amb la intenció de consolidar-se com a entitat de referència en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat a les comarques gironines. Les entitats sense ànim de lucre que hi formen part són les següents: Fundació Ramon Noguera i Fundació Astrid 21 de Girona; Fundació Els Joncs de Sarrià de Ter (Gironès); Fundació Altem de Figueres (Alt Empordà); Fundació Vimar de Palamós (Baix Empordà); Fundació Aspronis de Blanes i l’Associació Montseny Guilleries d’Arbúcies (la Selva); l’Associació Integra d’Olot (Garrotxa); Fundació Taller Cerdanya de Puigcerdà (Cerdanya); i Fundació MAP de Ripoll (Ripollès).

La intenció és exercir d’interlocutor amb l’administració territorial en la defensa de les persones i sumar-se a la tasca que fa DINCAT a Catalunya com a entitat de segon nivell que agrupa a les entitats que ofereixen suports a les persones amb discapacitat intel·lectual. 

La nova associació està presidida pel Salvi Amagat, que el dia de la seva presentació a la seu del Col·legi de Periodistes de Girona, va explicar que “creiem que aquesta associació és molt necessària per donar veu a les persones amb discapacitats intel·lectual des dels territoris. Sovint, els nostres fills i les persones amb discapacitat intel·lectual estan representades per entitats que operen des de Barcelona i creiem que cal que la seva veu sigui més directa”. El president d’Iura ha afegit que “la tasca que fan les entitats federatives és molt important i necessària, però pensem que si des del territori tenim una sol veu podem impulsar, fer de palanca de canvi i ajudar a les nostres federatives a aconseguir millors resultats”.

Iura, que significa dret en llatí, estarà integrada, diu Amagat, per “entitats amb una llarga història, en molts casos de més de cinquanta anys, sense ànim de lucre, impulsades i participades per les famílies en un moment en que no existien serveis per aquestes persones. Les entitats estan fortament arrelades al territori, són solidàries, tenen vocació de servei públic i atenen a les persones de manera integral i en totes les seves etapes vitals”.

Un dels aspectes que es van tractar el dia de la presentació va ser els canvis legislatius que estan afectant a les entitats. Jesús Candel, que actuarà com a tresorer de la nova associació va apuntar que “els centres especials de treball a Catalunya tenen una situació complexa, els serveis d’atenció a persones tenen els mòduls congelats des de fa deu anys, però el que més ens preocupa és el canvi de model social. Des d’Iura demanem una llei d’acció concertada per entitats sense afany de lucre que eviti la mercantilització dels serveis d’atenció a persones amb discapacitat a Catalunya”. El president Amagat també apuntà que “estem en un moment de molts canvis, de nous reptes pel sector i cal que fem força per afrontar-los plegats”.

Per la seva part, Jordi Sistach, vocal d’Iura, va explicar que les entitats que en formen part “estan participades per les famílies de les persones amb discapacitat intel·lectual i la majoria d’entitats disposen de centres especials de treball i fan inserció laboral a empresa ordinària. Totes tenen serveis socials d’atenció a les persones, com ara centres diürns, centres ocupacionals i d’atenció especialitzada, serveis residencials, escoles d’educació especial i serveis d’atenció precoç”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius del diari de la DisCapacitat

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Barcelona crea un telèfon 24h per prevenir el suïcidi i obre un nou punt d’atenció presencial

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa dues mesures dins el pla...

Althaia i Control Live proven un ‘llit-cadira de rodes intel·ligent’ en pacients amb alta dependència

Pacients de la Fundació Althaia provaran l’efectivitat del V-Chair, un llit - cadira de rodes intel·ligent dissenyat...

Efectes de la infecció i el confinament sobre el Parkinson durant la pandèmia de la COVID-19

La pandèmia COVID-19 ha afectat les persones amb malaltia de Parkinson tant per la pròpia infecció com...

Només un 1% de les persones escolliria viure a una residència en cas de necessitar suport

A principis de juliol el moviment Volem Llars per Viure va llençar una enquesta a totes les...

Campanya de l’Ajuntament de Barcelona per apropar el Servei de Teleassistència Municipal

L’Ajuntament de Barcelona ha engegat una campanya per apropar el Servei de Teleassistència Municipal a prop de...

també pot interessar-te

- Advertisement -