El recent informe de l’Alt Comissionat per als Drets Humans de les Nacions Unides (ACNUDH) ha posat de relleu l’èxit de Support-Girona, una entitat catalana que es dedica al suport jurídic i social de les persones amb discapacitat, com a referent internacional en les bones pràctiques dels sistemes de suport per a la inclusió en la comunitat d’aquest col·lectiu.
Aquest informe, que es presentarà en la propera sessió del Consell de Drets Humans, ofereix una sèrie de recomanacions als estats sobre com desenvolupar sistemes de suport basats en drets, abordant qüestions com el model de governança, la prestació social, el finançament, la política d’habitatge i la desinstitucionalització, entre altres àrees.
Especialment, en l’apartat dedicat a la capacitat jurídica, el informe destaca que, tot i haver-hi progressat en el reconeixement legal del suport per a l’adopció de decisions, encara hi ha una manca d’avenços en les actituds socials i els serveis estatals. En aquest sentit, es destaquen les iniciatives liderades per organitzacions de la societat civil, com és el cas de Support-Girona a Catalunya, que ofereix suport en la presa de decisions a persones amb situacions complexes.
Què és el suport a la presa de decisions?
El suport a la presa de decisions es refereix a pràctiques i acords dissenyats per permetre que les persones amb discapacitat puguin prendre les seves pròpies decisions sobre diversos aspectes de les seves vides. Tot i que fa més de dos anys que va entrar en vigor la reforma de la llei de capacitat jurídica, les persones amb discapacitat intel·lectual o psicosocial encara es troben amb restriccions en el seu dret a prendre decisions, sovint per manca de suport adequat o reconeixement social.
Support-Girona, amb més de nou anys d’experiència, treballa per permetre que les persones amb discapacitat exerceixin el màxim control sobre les seves vides, ja sigui de forma independent o amb suport. Aquesta entitat ha evolucionat cap a un sistema de suport a l’exercici de la capacitat jurídica, oferint acompanyament en la presa de decisions i implementant salvaguardes per prevenir abusos i influències indegudes.
Des d’aquesta perspectiva, Support-Girona ha desenvolupat diversos projectes destinats a proporcionar eines als professionals per exercir el suport a la presa de decisions, com és el cas del projecte I-Decide. Aquest projecte es basa en l’ús de l’acord de suport a la presa de decisions com a instrument per formalitzar el compromís entre la persona que necessita suport i el professional que l’hi proporciona.
En la seva tasca, Support-Girona ha aconseguit que el 57% de les persones que atén visquin ara al seu domicili a la comunitat, rebent el suport necessari per fer-ho, demostrant així l’èxit del seu enfocament en la promoció de l’autonomia i la inclusió social de les persones amb discapacitat.
Aquest reconeixement internacional reafirma el compromís de l’entitat amb la defensa dels drets humans i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat a Catalunya i arreu del món.