Dissabte, 26 novembre 2022
Dissabte, 26 novembre 2022
IniciEntrevistesMireia Guilera: "A l'ESO em passava l'hora del pati tancada al bany...

Mireia Guilera: “A l’ESO em passava l’hora del pati tancada al bany perquè no volia estar amb la resta dels meus companys” 

mireia guilera
Mireia Guilera // Foto: Isabel Soto

Aquesta és la història de la Mireia Guilera Carré, una noia de 38 anys nascuda a Barcelona, amb molta intel·ligència i moltes ganes d’aprendre. Apassionada de la música i el món de la comunicació, la Mireia treballa des de fa disset anys com a funcionària al Departament d’Universitats de la Generalitat. La seva vida no ha estat gens fàcil degut a les malalties que ha tingut que superar des de ben petita i la discapacitat intel·lectual que pateix, a més de les barreres i la manca d’informació que hi ha sobre la seva discapacitat. Tot i així, gràcies al seu caràcter guerrer i somiador, ningú li ha tret la il·lusió de lluitar pels seus somnis.  

Qui i d’on és la Mireia Guilera? Com et defineixes? 

Vaig néixer una tarda d’hivern del mes de febrer com a bona pisciana que sóc. Tinc tendència a somiar desperta i a ser fantasiosa. Tot i això procuro no perdre el món de vista i tocar de peus a terra…almenys ho intento. Per aprofundir més com a fan de la música que sóc et respondre amb uns fragments de cançons que crec que em defineixen força bé.

Banner 300x250px EnBucle3

“Dicen que soy Una chica normal con pequeñas manías que hacen desesperar”. Ho deien el sueño de Morfeo i i crec que sóc bastant així.    

“Soy de hablar bajito cuando hay algo que decir. Todas mis ideas siempre las suelo escribir”.

La Suu també em defineix.: “Soy del montón y no me gusta llamar la atención”.    

El grup Pastora també en aquesta cançó em descriu força bé: Ara això sí “Quan m’embalo, no callo,” i “sempre he volgut ser part d’una tripulació.”.

Les cançons de Els Amics de les Arts també moltes vegades penso “ostres sembla que em defineixin”.   

Com vas viure la teva infància? Quins records tens?   

La meva infantesa en general va ser entre dolça i amarga. Dolça perquè no era conscient de moltes coses i amarga perquè vaig patir un càncer i això va fer que passis moltes temporades a l’hospital. Però en general la recordo amb carinyo tot hi la malaltia.

I a teva adolescència?     

La meva adolescència …aquí la cosa ja s’esmerda més perquè sí que recordo més els últims anys de l’ESO. “Em vaig passar l’hora del pati tancada al bany perquè no volia anar al pati amb la resta dels meus companys”. Sempre explico que : “El dia que va finalitzar l’ESO ho vaig celebrar amb la meva mare”.

Quina es la teva discapacitat, com es va originar i com t’afecta? Com reacciona la gent quan parles de la discapacitat que tens ? Com et fan sentir? Quan vas ser conscient de la teva discapacitat? et va costar molt acceptar -la? En quin moment ho vas fer?  

Exactament no sé com es va originar la meva discapacitat. Això si li preguntessis a la meva mare t’ho explicaria millor… limfoma de Burkit, bronquitis, pneumònies i asma i sóc immunodeficient desviació de columna (ja operada) No és que m’afecti …potser complica quant a les relacions socials em costava BASTANT ara he après o m’estic fent gran i cada vegada relativizo més les coses.

No negaré que em va costar molt que em va costar explicar la meva discapacitat per por a les reaccions de la gent però quan ho expliques et sents alleugerida penso :“ara ja està”, ja no cal que porti aquesta motxilla interna i un pes limitador. Tot són connexions i records mal tancats de l’època de l’institut. Vaig patir alguns moments de bullying quan encara no es parlava tan obertament. No dic que la discapacitat sigui fantàstica. Òbviament hagués preferit que m’hagués tocat la loteria, però com que no es pot triar doncs mira aprens a viure i que cada cop t’importi menys l’opinió dels altres. Fa uns anys vaig escriure un article sobre el tema a la revista Pikara Magazine.  

T’ha costat molt trobar feina per el fet de tenir discapacitat intel·lectual? Com vas trobar aquesta feina? On treballes? Quants anys fa que treballes? I quines funcions realitzes?  

Abans d’entrar a treballar a la Generalitat vaig realitzar cursos del programa de garantia social i pràctiques a l’Ajuntament de Parets del Vallès i en una altra ocasió pràctiques a la Cooperativa Abacus. Ara ja fa 17 anys que treballo a l’administració fent tasques d’ajudant d’oficina.

Al llarg del teu procés vital, com han sigut les teves relacions interpersonals? T’has relacionat amb tot tipus de persones?  

Si…això m’ha ajudat molt i de fet una de les meves fites “Eren amistats sense discapacitat i puc dir que ara puc gaudir d’amics de tot tipus”.

Què ha significat per a tu la música?

La música i el teatre formen part de mi des de ben petita. Volia ser actriu i locutora de ràdio. Feia els meus propis programes i feia entrevistes a la meva àvia i als meus familiars. Encara guardo les cintes de casset.

Et sents realitzada a día d’avui? Quins canvis has fet a tots els nivells?  

Súper realitzada!! Ostres no sabria dir-te …potser a ser pacient.

Quines dificultats has hagut de superar i afrontar i que ningú veu?  

La inseguretat.

En què es diferencia la Mireia del passat i del present? Quin missatge li donaries?  

No hi ha gaires diferències però li diría que …plorar més riure es igual a viure i que de tot se’n aprèn.

Com es conviure amb una discapacitat intel·lectual? Què és el més complicat d’aquesta?  

Mmmm… afrontar la línia i que no estàs ni aquí ni allá.

Quines coses t’agraden fer? Quines habilitats, capacitats, hobbies i talents tens? Explica’ns una mica 

M’agrada escriure, la fotografia, fer teatre i sóc una “groupie” dels Amics de les arts, Suu i the Tyets, per dir-te alguns i també m’agrada viatjar…Talents!! sóc molt tastaolletes, m’agrada anar picotejant i aprenent coses noves.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Isabel Soto
Isabel Soto
Educadora social i Terapeuta. Persona amb diversitat funcional

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content