Dissabte, 31 juliol 2021
spot_img
prevent_banner_aula2021_375x225
IniciInclusió LaboralMés del 85% de les persones amb discapacitat afiliades a la Seguretat...

Més del 85% de les persones amb discapacitat afiliades a la Seguretat Social al 2019 eren pensionistes

L’Institut Nacional d’Estadística publica l’informe anual sobre la vida laboral de les persones amb discapacitat

Els pensionistes són el gruix de les persones amb discapacitat afiliades a la Seguretat Social
La feina és un dels principals eixos de la inclusió de les persones amb discapacitat // Foto: Escola El Xaloc

Les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) sobre la vida laboral de les persones amb discapacitat de l’any 2019, revelen que la participació de les persones amb discapacitat en el mercat laboral segueix sent baixa, sobretot si la comparem a la de les persones sense discapacitat.

Així, el 9,9% (3.129.000 en termes absoluts) de les persones que el 2019 van tenir alguna relació amb la Seguretat Social tenia una discapacitat oficialment reconeguda. D’aquestes, un 20,0% (626.300) van estar en alta laboral en algun moment de l’any. Aquest percentatge va ser 55,8 punts inferior al de la població sense discapacitat.

banner flyer interpersonas

Entre les persones amb discapacitat en alta es va observar major percentatge d’homes i de majors de 45 anys que per a la persones sense discapacitat, alhora que un predomini dels que van tenir menor grau de discapacitat. Les persones amb discapacitat en alta laboral van tenir de mitjana 1,76 episodis d’afiliació, enfront de 2,12 dels que no van tenir discapacitat.

El 31,1% les afiliacions per compte aliè de persones amb discapacitat en 2019 van ser contractes indefinits, enfront del 27,2% de les persones sense discapacitat.

Predomini dels pensionistes

Tenint en compte que el fet de tenir una pensió d’incapacitat permanent implica ser considerada com a persona amb discapacitat, trobem un major nombre de persones amb discapacitat entre els pensionistes.

Per al 85,9% de les persones amb discapacitat que van tenir relació amb la Seguretat Social al 2019, aquesta va ser per pensionista en algun moment de l’any. Aquest percentatge va ser del 22,8% en la població sense discapacitat.

Pel que fa a el tipus i grau de discapacitat dels pensionistes, s’observa una distribució molt similar a el de l’afiliació, amb predomini de la deficiència de el Sistema osteoarticular i un augment del percentatge de pensionistes amb el grau màxim de discapacitat (9,7% enfront de un 2,5% dels afiliats en alta).

En 2019 els pensionistes amb discapacitat que tenien reconeguda una incapacitat permanent i no estaven registrats a la BEPD van ser el 40,2%. Aquestes persones no tenien assignat un tipus i grau de discapacitat.

Segons les dades publicades per l’INE, l’edat de la primera alta laboral de les persones amb discapacitat va ser de 20,8 anys, 1,1 anys menys que les persones sense discapacitat.

El total de població amb alguna relació a la Seguretat Social va augmentar en 523.000 persones (1,7%) respecte a 2018, sent aquesta variació de 23.500 persones (0,8%) entre les persones amb discapacitat.

La participació laboral està molt determinada pel tipus i intensitat de la discapacitat. Entre les persones en alta laboral a la Seguretat Social en algun moment de 2019, el pes de les que tenien un grau de discapacitat de menor intensitat va ser del 55,7% i va disminuir progressivament fins al 2,5% per al grau superior de discapacitat.

En el cas dels afiliats en alta amb discapacitat, l’increment va ser de 5.100 persones (0,8%), mentre que entre les persones sense discapacitat va ser de 426.600 persones (2,0%).

Les persones amb deficiències en el Sistema osteoarticular van representar el 23,1% de les que van tenir discapacitat en alta laboral. La menor representació va correspondre a el tipus de discapacitat associat a Sistemes digestiu, metabòlic i endocrí, amb un 3,7%.

Finalment, els pensionistes amb discapacitat van créixer el 2019 en 23.700 (un 0,9%). aquesta xifra va ser de 62.900 (1,0%) en el cas de les persones sense discapacitat.

Secció patrocinada per

FECETC color logo

OFERTA 5è ANIVERSARI !!!

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER DIÀRIA PER NOMÉS 7,99€ L'ANY

Necessitem la teva col·laboració per seguir fent un periodisme de qualitat que respecti i doni visibilitat a les persones amb diversitat funcional

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES