Divendres, 24 gener 2025
IniciAPUNTSMés del 20% de les persones amb discapacitat aposten per l’emprenedoria per...

Més del 20% de les persones amb discapacitat aposten per l’emprenedoria per guanyar-se la vida, moltes vegades per necessitat

Fundació ONCE i l'Observatori de l'Emprenedoria a Espanya (GEM) van presentar aquest dijous l'estudi 'Emprendre amb discapacitat a Espanya', primer document que avança el diagnòstic de la situació de l'emprenedoria

Més del 20% de les persones amb discapacitat aposten per l’emprenedoria per guanyar-se la vida, moltes vegades per necessitat
Presentació de l’informe ‘Emprendre amb discapacitat a Espanya’ // Foto: Servimedia

Fundació ONCE i l’Observatori de l’Emprenedoria a Espanya (GEM) van presentar aquest dijous l’estudi ‘Emprendre amb discapacitat a Espanya’, primer document que avança el diagnòstic de la situació de l’emprenedoria. L’informe revela l’interès de les persones amb discapacitat per l’activitat emprenedora, que assoleix més del 20%, si bé aquest interès està motivat, en bona mesura per la necessitat, ja que no troben cap altra oportunitat laboral.

El treball, que va presentar Ana Fernández, presidenta de GEM, forma part d’un informe anual que el 2023 va incorporar la perspectiva de discapacitat. Així, de les 30.000 entrevistes de la macroenquesta de l’any passat, més de 1.700 corresponen a persones amb discapacitat.

Segons els primers resultats de l’estudi ‘Emprendre amb discapacitat a Espanya: Diagnòstic de la Situació Actual’, el 12% de les persones amb discapacitat estan immerses actualment en alguna activitat emprenedora. A això cal afegir un 9,7% addicional que assenyala el seu interès de fer-ho en els propers tres anys. No obstant això, en comparació amb les persones sense discapacitat, les que viuen amb discapacitat tenen menys intenció emprenedora i consoliden menys negocis que els emprenedors sense discapacitat.

La presentació d’aquestes dades va tenir lloc en el marc del II Congrés Nacional d’Emprenedoria i Discapacitat, un esdeveniment que se celebra fins divendres a Bilbao organitzat per la Fundació ONCE, el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) i l’Associació de Emprenedoria i Discapacitat (Asemdis).

Per a l’elaboració de l’informe s’han analitzat 30.201 respostes, 1.755 de les quals eren de persones amb discapacitat. S’entén l’emprenedoria com un procés en tres etapes: potencialitat o intenció, nova (fins a 3,5 anys) i consolidada.

D’aquesta manera, es pot observar que la intenció d’emprendre en els propers tres anys a les persones amb discapacitat (9,7%) és significativament inferior al de les persones sense discapacitat, que se situa a l’11,2%.

Per la seva banda, del 12% que es desenvolupen algun tipus d’activitat emprenedora, el 7,5% no superen encara els 3,5 anys de vida, mentre que el 4,5% restant compten amb iniciatives ja consolidades al mercat. El percentatge de persones sense discapacitat que estan presents en iniciatives consolidades és novament significativament superior, situant-se en el 6,9%.

Principals conclusions

L’informe revela el baix nivell d’emprenedoria en aquest col·lectiu. Tot i que les persones amb discapacitat representen més del 6% de la població en edat laboral a Espanya, les xifres d’emprenedoria continuen sent baixes en comparació amb persones sense discapacitat, cosa que reflecteix importants barreres estructurals.

Una altra dada reveladora és la motivació per necessitat. Així, el 57,6% de les persones amb discapacitat que emprenen ho fan per necessitat, a causa de l’escassetat d’oportunitats laborals al mercat tradicional. Això contrasta amb el 35,6% que ho fan per crear riquesa o generar ingressos alts.

Les persones amb discapacitat enfronten, a més, més dificultats per accedir a fonts de finançament. Utilitzen menys estalvis personals en comparació amb persones sense discapacitat i depenen més d’altres fonts, com ara amics i suport públic. A més de l’accés limitat al finançament, assenyalen la manca de xarxes de suport, l’escassa formació adaptada i els prejudicis socials.

El que també constata l’estudi és que les persones amb discapacitat tenen una taxa d’abandonament més elevada en les seves iniciatives emprenedores, del 5,7% davant l’1,9% en persones sense discapacitat.

Amb tot això, el perfil de l’emprenedor amb discapacitat correspon al d’un home menor de 35 anys, amb estudis d’educació secundària o formació professional.

Tot i els desafiaments, el 37,3% de les persones amb discapacitat perceben oportunitats per emprendre en els propers sis mesos, una xifra més alta que la de persones sense discapacitat (30,2%).

Finalment, quant a innovació, ús de la tecnologia, sostenibilitat i impacte social, la majoria perceben que els seus productes són innovadors i que tenen en compte els impactes socials. Tot i això, només un petit percentatge adopta tecnologies digitals en els seus negocis i menys de la meitat tenen en compte l’impacte mediambiental.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES