Més de 5.000 pacients amb necessitats d’atenció especial ja disposen de la targeta “Cuida’m”

Permet una identificació immediata i una atenció més accessible i adaptada

targeta-sanitaria-cuidam
La targeta estarà totalment implantada al gener del 2017 // Foto: gencat

Des del passat 17 d’octubre els pacients amb malalties minoritàries cognitivoconductuals de base genètica en l’edat pediàtrica també poden gaudir dels beneficis de la targeta “Cuida’m”, que  identifica aquelles persones que, per les seves característiques clíniques, necessiten un conjunt d’actuacions diferenciades en la seva relació amb els professionals i els serveis sanitaris.

El Departament de Salut, per mitjà del Servei Català de la Salut (CatSalut) i amb la col·laboració del Consell Consultiu de Pacients, ha decidit incloure aquest nou grup entre el col·lectiu de pacients que poden sol·licitar la targeta “Cuida’m”.

BANER_300X250

D’aquesta manera, aquest col·lectiu s’afegeix als pacients amb demència (amb un nivell d’afectació cognitiu a partir de moderat); dany cerebral amb trastorns de la conducta; discapacitat intel·lectual (retard mental) greu i profunda; discapacitat intel·lectual (retard mental) lleu o moderada amb trastorns de conducta; i trastorns de l’espectre autista (autisme).

La nova instrucció s’insta els centres a disposar d’un protocol d’actuació específic per a pacients amb targeta “Cuida’m”, especialment en zones d’urgències, consultes externes i proves diagnòstiques. Un altre canvi que s’ha aprovat és el fet que aquestes targetes no tindran data de caducitat, motiu pel qual no caldrà tornar a fer el tràmit per renovar-la.

Durant el mes de gener de 2017 culminarà el procés d’implantació de la targeta a tot Catalunya i, en aquest moment, ja disposen de la targeta un total de 5.089 persones.

La targeta “Cuida’m” no només permet la identificació immediata de les persones que pertanyen a col·lectius d’alta fragilitat relacional, sinó també facilita que els professionals sanitaris puguin des del mateix moment d’accés als serveis de salut, les persones que requereixen una atenció especial. També els assegura que puguin ser acompanyades pel familiar o acompanyant, llevat que això pugui perjudicar o obstaculitzar l’aplicació dels tractaments mèdics.

La sol·licitud l’han de fer determinats professionals dels centres establerts, que s’amplien amb la nova instrucció, ja sigui per iniciativa pròpia o a petició de la persona o del seu representant o tutor.  

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*