Més de 200 persones es donen cita a una jornada del CEDDD sobre ‘Els drets de la gent gran al segle XXI’

El saló d’actes de l’Imserso va acollir l’esdeveniment

jornada-ceddd-drets-gent-gran
Taula sobre l’envelliment de les persones amb discapacitat intel·lectual // Foto: CEDDD

Dimecres passat, al Saló d’Actes de l’Imserso es van donar cita més de 200 persones a la jornada anual que va organitzar el Consell Espanyol per a la Defensa de la Discapacitat i la Dependència (CEDDD), sota el títol “Els Drets de la Gent Gran del Segle XXI”. 

L’obertura va anar a càrrec d’un emocionat Albert Campabadal que com a president de CEDDD, va compartir la seva història personal i desenvolupament professional en la integració laboral de persones amb discapacitat. Com indicava a la carta de benvinguda “les persones sempre han d’estar al centre de les entitats i les polítiques; i nosaltres, al seu servei per que tant el seu benestar i seguretat siguin un dret, però també un compromís ferm per la nostra part “. 

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

La primera taula sobre l’envelliment de les persones amb discapacitat intel·lectual va comptar amb la participació representants del col·lectiu de gent gran com Javier García, gerent de CEOMA que apuntava que “l’envelliment també és un procés discapacitant, que es precipita i s’accelera, sobretot, entre la població amb diversitat funcional “. 

Entre els participants d’aquesta taula, es va destacar la importància de les famílies com a eix transversal de cures de qualitat, però a les quals no se’ls pot sobrecarregar de responsabilitats i tasques sense que l’estat intervingui amb recursos que facin més lleugera aquesta càrrega. En aquesta línia, va intervenir José María Escudero, president de la Plataforma Educació Inclusiva Sí, Especial També, i sobretot, com a pare d’un fill amb autisme, el qual indicava que aquestes persones necessiten de suports molt específics durant tot el seu cicle vital. Les fundacions tutelars poden ser una bona solució per a la tranquil·litat de pares com Escudero i altres tants que són atesos en institucions com la que la següent ponent vindria a exposar, Elvira Conde de l’Ordre Hospitalari Sant Joan de Déu.

BANER_300X250

D’altra banda, Javier Benavente de Alares, en qualitat de moderador d’aquesta taula i soci de CEDDD va convidar al públic assistents i les seves entitats, a unir-se al propòsit del Consell perquè els drets de les persones en situació de vulnerabilitat o fragilitat siguin protegits.

En representació dels proveïdors de serveis que atenen la discapacitat i la dependència va intervenir, Cinta Pascual presidenta de CEAPS, patronal del sector residencial de persones grans. “El sector que atén a la gent gran és invisible, de la mateixa manera que les persones grans a les que atenem”, confessava.

Les pensions i la seva viabilitat en el context espanyol va ser el segon tema plantejat de la organització per a ser tractat per economistes i polítics del Pacte de Toledo com Elvira Ramón del grup socialista o J. Ignacio Echániz del grup popular, així com altres representants de pensionistes.

Durant el torn de precs i preguntes, especialment en aquesta taula, el públic assistent intervenir amb especial implicació i manifestant la preocupació per allò que “els ofereix una vellesa digna i feliç “, com així feia saber la representant de la Unió Democràtica de Pensionistes, Cristina Rodríguez Porrero, que va assistir en substitució de la seva presidenta Paca Tricio.

Després de la pausa cafè, va arribar l’hora de tractar un tema de gran importància però que no sempre és ben tractat o visibilitzat per part dels mitjans de comunicació. La taula sobre el ‘Testament Vital’ comptaria amb el moderador, José Luis Benavente del Fòrum Espanyol de Pacients. Cal destacar d’aquesta taula, la claredat expositiva de les metges, Coro Pérez, presidenta de l’Associació Madrilenya de Cures Pal·liatives i Carmen Ortiz, representant de la Associació Dret a Morir Dignament. Visions d’aquestes professionals, que es va completar amb l’experiència gestionant el final de la vida de les persones sense poder d’autogestió a través de l’Agència Madrilenya de Tutela a l’Adult, amb Carolina García com el seu responsable màxima. La participació de l’advocat i notari Antonio Fernández-Golfín, es va centrar en oferir solucions “preventives i econòmiques”, com així ha dit, per a l’audiència en temes de vital importància com són la salut o l’economia familiar.

Les jornades CEDDD són una iniciativa duta a terme per l’organització per atendre les necessitats singulars del sector de la dependència i la discapacitat, tant per les seves associats com la societat civil en el seu conjunt. El seu president, Albert Campabadal va aprofitar l’ocasió per anunciar que el Consell Espanyol per a la Defensa de la Discapacitat i la Dependència iniciarà els tràmits per incorporar, properament a organitzacions que estiguin treballant en temes d’exclusió social, per dotar a l’entitat que representa d’un major enfocament d’inclusió.

FECETC_Banner_fira si i millor

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*