
Més de 2.800 joves amb discapacitat intel·lectual han rebut formació en competències per a l’ocupació a universitats espanyoles gràcies al Programa UniDiversidad, impulsat per la Fundació ONCE amb el suport del Fons Social Europeu. Aquesta iniciativa busca millorar la inserció laboral d’aquest col·lectiu, que s’enfronta a grans dificultats per accedir al mercat de treball.
El Programa UniDiversidad es va posar en marxa el 2017 i actualment es troba en la seva vuitena edició. Cada curs, una mitjana de 350 joves amb discapacitat intel·lectual participen en els programes formatius de les 30 universitats implicades. Com a resultat, un 25% dels participants han aconseguit feina.
Per analitzar l’impacte del programa i explorar possibles millores, la Fundació ONCE va organitzar aquest dilluns una jornada de treball amb la participació de representants d’universitats, entitats del sector de la discapacitat i empreses. Tots els participants van coincidir que un dels principals reptes pendents és la millora de les pràctiques laborals i l’accés a l’ocupació, un aspecte especialment complicat per als joves amb discapacitat intel·lectual.
L’esdeveniment, celebrat a la seu de Por Talento Digital de la Fundació ONCE, va servir per debatre sobre experiències, obstacles i desafiaments en la formació per a l’ocupació d’aquest col·lectiu. A més, es van tractar temes com la millora de les pràctiques externes i l’organització dels Campus d’estiu 2025 per a joves amb discapacitat intel·lectual.
El director general de la Fundació ONCE, José Luis Martínez Donoso, va inaugurar la jornada destacant la importància del programa: “UniDiversidad és el nostre programa estrella per l’impacte positiu que genera. Gràcies a la col·laboració amb les universitats, estem fent avanços importants en inclusió”.
Pel que fa a la segona edició dels Campus d’estiu UniDiversidad, la Fundació ONCE va recordar que en la primera, celebrada el 2023, hi van participar prop de 600 joves amb discapacitat intel·lectual i que l’experiència va ser molt positiva tant per als participants com per a les seves famílies.
“M’agradaria repetir”, explicava Victoria Serena, que va assistir al campus de la Universitat de la Corunya el juliol de 2023. “Aquests espais ens ajuden a iniciar-nos en el món laboral, sortir de casa i conèixer altres persones”. Un altre participant, Mikel Pan, va afegir: “Va ser increïble. D’un sol amic, vaig passar a tenir-ne molts”. Aquest campus es va organitzar en col·laboració amb la Universitat de Vigo, Down Ourense i Fundació Abrente.
Els Campus d’estiu UniDiversidad formen part del projecte global de formació i han donat l’oportunitat a 600 joves de gaudir d’activitats educatives i recreatives en diverses localitats d’Espanya, Itàlia i Croàcia, amb la col·laboració de 15 universitats i entitats del tercer sector.
Un programa de formació teòrica i pràctica
L’objectiu principal de UniDiversidad és oferir formació teòrica i pràctica a joves d’entre 18 i 29 anys amb discapacitat intel·lectual, per tal de millorar les seves opcions d’inserció laboral. Els cursos proporcionen eines per a l’autonomia personal, coneixements humanístics i competències professionals per facilitar l’accés a llocs de treball en ocupació amb suport.
El programa es desenvolupa en universitats basant-se en l’evidència que aquest entorn fomenta la inserció laboral i millora l’autonomia dels participants. A les vuit edicions organitzades fins ara, s’ha demostrat que aquesta metodologia ajuda significativament a augmentar les oportunitats laborals per a joves amb discapacitat intel·lectual.