Diumenge, 20 abril 2025
IniciMOBILITATMés de 100 ascensors i escales mecàniques de Rodalies fora de servei...

Més de 100 ascensors i escales mecàniques de Rodalies fora de servei bloquegen la mobilitat de milers de persones

La situació afecta especialment usuaris de cadira de rodes, gent gran i famílies amb cotxets. ECOM i Catalunya Camina denuncien la manca d’alternatives i d’informació clara

Més de 100 ascensors i escales de Rodalies fora de servei bloquegen la mobilitat de milers de persones
Ascensors fora de servei a l’estació de Plaça Catalunya (Barcelona) // Foto: ECOM

ECOM i Catalunya Camina alerten d’una situació crítica: més d’un centenar d’ascensors i escales mecàniques a estacions de Rodalies estan fora de servei, fet que suposa una immobilitat forçada per a moltes persones amb mobilitat reduïda. Aquesta problemàtica, agreujada per l’inici imminent de la Setmana Santa, afecta de manera directa persones usuàries de cadira de rodes, gent gran i famílies amb cotxets de nadons.

La manca d’accessos funcionals converteix una incomoditat per a la majoria de viatgers en una vulneració de drets per a les persones amb discapacitat, que sovint no tenen cap alternativa viable per utilitzar el transport públic.

Fa més d’un any que ECOM i Catalunya Camina van demanar una solució a la Generalitat. L’administració va anunciar una inversió superior als 8,5 milions d’euros, dels quals 4,5 milions es destinarien a la modernització de prop de 90 ascensors i més de 40 escales mecàniques. També va informar del canvi d’empresa de manteniment i va justificar que “la instal·lació que no ofereixi les degudes condicions de seguretat per a un funcionament correcte, l’equip es deixarà fora de servei”.

Malgrat tot, la situació no ha millorat. L’actual empresa de manteniment, TKE, manté tancats un centenar d’equips, fet que bloqueja l’accés a més de 100 estacions de Rodalies. A més, no hi ha un calendari públic de reobertura ni s’ha actualitzat la informació a les aplicacions de Rodalies, la qual cosa impossibilita saber si hi ha accés accessible actiu abans d’arribar a l’estació.

Aquest escenari suposa una discriminació clara envers les persones amb discapacitat, mobilitat reduïda, gent gran i famílies amb criatures.

Un exemple clar és el d’en Lluís, usuari de cadira de rodes elèctrica. No pot desplaçar-se fins a Barcelona perquè l’ascensor de l’estació de Rodalies de Sabadell està inoperatiu. “No puc baixar a l’andana per agafar el tren i, per tant, no puc entrenar ni gaudir dels caps de setmana a Barcelona”, explica. Rodalies és l’únic mitjà de transport que pot utilitzar, ja que l’estació de busos de Fabra i Puig no està adaptada per desembarcar amb seguretat.

Com a resposta a les queixes, Rodalies ha ofert un servei de taxi adaptat per arribar a la següent estació accessible. Tot i això, a Sabadell només hi ha un únic taxi adaptat, una situació que es repeteix a moltes altres poblacions de Catalunya. “Encara que Rodalies contracti aquest servei, sovint no està disponible i no el puc utilitzar”, lamenta en Lluís.

Accessibilitat i manteniment: un problema estructural

L’accessibilitat és una cadena d’elements interconnectats, on qualsevol fallada pot suposar la pèrdua total del dret a la mobilitat. Tant els itineraris, com la megafonia o el manteniment, han de funcionar de manera coordinada i amb la implicació activa de les persones amb discapacitat.

El manteniment és un factor clau, tal com estableix la Llei 13/2014 d’accessibilitat i el Decret 209/2023 del Codi d’accessibilitat de Catalunya, vigent des del març de 2024.

Quan els ascensors porten mesos tancats sense alternatives efectives, no es tracta de manca de manteniment, sinó de negligència. Així ho reflecteix el Radar ECOM, un informe anual que recull les vulneracions de drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica. El 2023, es van detectar 60 vulneracions en l’àmbit de la mobilitat, destacant els problemes d’accés a la xarxa de transport (42%) i la manca de taxis adaptats (15%).

Propostes concretes de millora des del sector social

Davant aquesta situació, les entitats reclamen mesures urgents i concretes:

  1. Informar a temps real de l’estat de les instal·lacions: Cal que l’aplicació de Rodalies informi si els ascensors o escales mecàniques estan fora de servei i indiqui recorreguts alternatius accessibles, amb llenguatge i canals adaptats per a tothom.
  2. Calendarització pública: Els cartells de fora de servei no indiquen la durada de la incidència. És imprescindible disposar d’un calendari públic d’inoperativitat.
  3. Millora de la gestió d’incidències: Cal crear un sistema àgil, clar i coordinat entre administració i operadors (Renfe, ADIF, busos, taxis adaptats), per fer seguiment i resoldre incidències amb garanties.
  4. Un protocol de manteniment públic i efectiu: S’ha d’establir un protocol transparent i efectiu per garantir l’accessibilitat durant les tasques de manteniment, amb seguiment, identificació de causes i mesures preventives.
  5. Espais de diàleg amb l’administració: Les entitats han d’estar presents als espais formals de presa de decisions sobre Rodalies, ja que conèixen de primera mà la realitat de les persones afectades.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.