Més de 100.000 persones amb discapacitat intel·lectual cridats a exercir el seu dret a vot

Gràcies a la reforma de la LOREG impulsada pel CERMI

instrucció dret vot persones amb discapacitat
Les persones amb discapacitat intel·lectual podran tornar a votar a les eleccions // Foto: Grup TEB

Avui estan cridats a votar a les eleccions generals més de 100.000 persones amb discapacitat intel·lectual a tot el país, després que el Senat aprovés per unanimitat el passat mes de novembre la reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral (LOREG), que permet el vot de persones amb discapacitat intel·lectual.

La nova redacció de la llei determina que “tota persona podrà exercir el seu dret de sufragi actiu, conscient, lliure i voluntàriament, qualsevol que sigui la seva forma de comunicar-lo i amb els medis de suport que requereixi”.

BANER_300X250

Per al moviment social de la discapacitat, amb el Comité de Representantes de las Personas con Discapacidad (CERMI) al capdavant, es va tractar d’un “dia històric” perquè la democràcia ha arribat plenament a les persones amb diversitat funcional sense cap excepció, que podran exercir el seu dret a vot i també podran ser elegides per la ciutadania com a representants legítims.

“Es tracta d’una magnífica notícia, la millor que es podia rebre just a tocar del Dia Internacional i Europeu de les Persones amb Discapacitat, i tenint en compte l’intens calendari electoral que tindrà lloc en els propers mesos” va assegurar el CERMI.

Aquesta mesura atorga el dret a vot a 100.000 ciutadans, corregint la vulneració de drets que les excloïa del sistema democràtic vulnerant els seus drets. A partir d’ara qualsevol persona podrà exercir lliurament el dret a vot “sigui quina sigui la  la forma de comunicar-ho i amb els mitjans de suport que requereixi”. D’altra banda, estableix que les persones privades judicialment del dret a la capacitat jurídica podran ser candidates i ser escollides com la resta de ciutadans inscrits al cens electoral.

La reforma de la LOREG, impulsada pel Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), s’emmarca en l’adaptació legislativa de l’aplicació de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU (13 de desembre de 2006), ratificada per l’estat espanyol a l’abril de 2008. L’article 29 de la Convenció estableix que els estats han de garantir els drets polítics de les persones amb discapacitat i la possibilitat d’exercir-los en igualtat d’oportunitats, adoptant les mesures oportunes per assegurar-los el sufragi i la candidatura electoral, proveint-los tots els suports, materials, personals i d’accessibilitat (mobilitat, comunicació, etc.) que siguin necessaris.

El text també dictamina que s’han de garantir la lliure expressió de la seva voluntat i el vot secret i l’adopció de mesures addicionals de foment de la seva participació pública i associativa.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*