Dimecres, 29 juny 2022
Dimecres, 29 juny 2022
IniciDiscapacitatMayte Gallego: “La dona amb discapacitat té més risc de no ser...

Mayte Gallego: “La dona amb discapacitat té més risc de no ser considerada ciutadana de ple dret”

La presidenta d’ASPAYM i patrona de la Fundació CERMI Mujeres participa en l’homenatge del Congrés als 40 anys de la llei LISMI

Mayte Gallego interviene en el Congreso de los Diputados (1)
Mayte Gallego durant la seva intervenció al Congrés dels Diputats // Foto: ASPAYM

La presidenta d’ASPAYM, Mayte Gallego, ha participat avui al Congrés dels Diputats en un conversatori dins de l’homenatge als 40 anys de la Llei LISMI, desenvolupat a la sala Ernest Lluch. 

Gallego, també patrona de la Fundació CERMI Mujeres, ha destacat al seu torn de paraula l’extrema vulnerabilitat de dones i nenes amb discapacitat, tant cap a la resta de la societat en general com cap als homes amb discapacitat en particular.

banner newsletter oferta 50%

“Tenen més exclusió i vulnerabilitat, més pobresa i més risc de patir violència”, ha enumerat. En el pla legislatiu ha apuntat cap a la Convenció de Persones amb Discapacitat de l’ONU, que fa una menció específica a les dones i nenes en diversos dels seus articles: “Tenen més risc de no ser ciutadanes de ple dret”.

Per això, en estar recollit en un tractat internacional, Gallego ho ha considerat “d’obligat compliment” en l’ordenament jurídic d’Espanya, incloent-hi, és clar, la seva Carta Magna: “Servirà per pal·liar aquesta desigualtat amb l’objectiu que dones i nenes en puguin gaudir i exercir plenament i en igualtat de condicions de tots els drets i les llibertats fonamentals”.

La presidenta d’ASPAIM també ha defensat la participació de les entitats representatives de les persones amb discapacitat: “Aquestes organitzacions recullen les demandes i necessitats de la ciutadania per elevar-la a les polítiques”, ha conclòs. “Qui millor que aquestes associacions per conèixer-nos i donar-nos veu?”, ha assegurat.

Homenatge a la primera llei de discapacitat a Espanya

Al seminari homenatge “LISMI 1982-2022: 40 anys de la primera llei de discapacitat a Espanya”, han participat entre altres Meritxell Batet, presidenta del Congrés; Ignacio Álvarez, secretari d’Estat de Drets Socials i secretari general del Reial Patronat de Discapacitat, i Luis Cayo Pérez Bueno, president de CERMI.

Per a Cayo, el millor homenatge possible seria “la modificació consensuada de l’article 49 de la Constitució espanyola”, que manté el terme ‘disminuïts’ en lloc de paraules avui més apropiades per definir les persones amb discapacitat. La ponència marc ha anat a càrrec de Santiago Muñoz, director de la RAE. 

La presidenta d’ASPAYM, Mayte Gallego, ha intervingut al conversatori ‘Horizontes legislativos en matèria de persones amb discapacitat. La reforma constitucional en curs’, moderat pel director del Reial Patronat sobre Discapacitat, Jesús Martín. Al costat de Gallego, hi han participat els professors Enrique Belda, Mª Carmen Barranco i Antonio Luis Martínez; el magistrat Juan Carlos Iturri, i la directora del Centre d´Estudis Polítics i Constitucionals, Yolanda Gómez.

La clausura de l’acte ha estat a càrrec de la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra.

Secció patrocinada per 
Logo_DINCAT-INTEGRAT

Diari de la DisCapacitat Oferta Newsletter 50% descompte

Ara per només 7,99 € durant el primer any rebràs al teu correu cada dia tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya. No deixis escapar aquesta oportunitat!!

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content