Dissabte, 1 octubre 2022
Dissabte, 1 octubre 2022
IniciEntrevistesMayte Gallego: “El repte d’ASPAYM és aconseguir recursos perquè les persones amb...

Mayte Gallego: “El repte d’ASPAYM és aconseguir recursos perquè les persones amb discapacitat no deixin casa seva per entrar en una institució”

mayte gallego, presidenta aspaym
Mayte Gallego acaba de ser reelegida presidenta de la federació // Foto: ASPAYM

Ingressar en una institució i abandonar el domicili perquè no hi ha recursos davant de la discapacitat. Aquest és, a grans trets, la realitat a què vol plantar cara ASPAYM. Així ho ha manifestat Mayte Gallego, presidenta de la Federació, recentment reelecta per unanimitat. En aquesta entrevista fa balanç del que s’ha recollit, analitza el present i mira cap als reptes del futur.

L’assemblea ha resolt que la candidatura presentada per tu sigui reelegida per unanimitat. Quines sensacions treu?

Naturalment és una alegria que la gent aposti per un projecte propi. Encara més en un àmbit com aquest, on el personal i el professional va tan íntimament lligat. A un nivell emocional, és un enorme agraïment. En un pla més pràctic, ens dóna prou confiança per continuar dibuixant les nostres línies de treball. És una sensació molt especial poder comptar així tan plena tant amb els qui van amb tu, dins del teu equip, com amb els responsables de la resta de les entitats federades.

Banner 300x250px EnBucle

Quin missatge han transmès les entitats amb aquest suport a l’uníson de la candidatura?

S’ha valorat l’equilibri de presència femenina a la capa directiva d’ASPAYM, i l’especial sensibilitat que ens trobem davant d’una presidenta, amb la seva visió irreemplaçable en la qüestió de gènere aplicada a la discapacitat. També hem valorat la nostra ubicació a Madrid, que ens facilita una gran capacitat de contacte i representació política. La unanimitat en què ens encaminem a la direcció correcta ens ajuda a encarar els temes més importants.

Quines prioritats han traslladat les diferents entitats a la Federació?

Hem posat sobre la taula la necessitat de treballar col·lectivament davant d’institucions i l’Administració per garantir que puguem tenir cabuda als entorns hospitalaris.

En aquest sentit, volem treballar perquè les entitats federades d’ASPAYM puguin fer visites periòdiques a l’Hospital Nacional de Paraplègics de Toledo per interactuar amb les persones amb una lesió medul·lar recent. Tant amb centres hospitalaris com amb les unitats de lesió medul·lar.

A més a més, tenim un compromís de treballar pel catàleg d’ajudes tècniques a nivell nacional. A hores d’ara, les competències estan transferides per comunitat autònoma, però volem trobar-nos que a nivell polític hi hagi un acord marc de base nacional.

Respectant aquest punt de partida podrem comptar que cada comunitat tingui la llibertat de millorar el catàleg, sense retrocedir-hi. Finalment, també van destacar la pertinència de continuar apostant per la figura de l’assistent personal.

Què s’ha desenvolupat aquests mesos?

A un nivell extern, s’ha donat resposta a les necessitats prioritàries de cada entitat federada, ia més s’ha enfortit el teixit de contacte que ens facilita treballar a Xarxa des de Federació amb totes i cadascuna amb projectes en conjunt. A un nivell intern, també la Federació ha après a créixer amb un equip consolidat a la seva seu central a Madrid, amb l’enfortiment de la seva seu social i històrica a l’Hospital Nacional de Paraplègics de Toledo, i un nou equip de comunicació.

Quin és el balanç d‟aquestes accions estratègiques?

Són temps difícils per a allò que hem emprès, però són en situacions com aquesta on aquest veu la capacitat de les persones per adaptar-se a les noves realitats. Especialment la pandèmia i les noves realitats no ens han permès desenvolupar reunions presencials; hem hagut de saber fer-nos a les noves tecnologies. Les trobades en línia han estat a l’ordre del dia, però per enfortir relacions o respondre necessitats de vegades no n’hi ha prou. Necessitem veure’ns. Necessitem contacte amb altres persones. Amb tot, considero que ara com ara anem en la bona direcció.

Quins reptes de futur plantegen el món associatiu i les persones amb discapacitat?

El principal repte és aconseguir tota mena de recursos a les persones amb discapacitat perquè no es vegin forçades a abandonar els seus domicilis i entrar a una institució. Hem de donar solució a molts nivells, des de la vivenda accessible fins a la rehabilitació passant pel lleure de qualitat. No és assumible que la vida d’una persona amb lesió medul·lar es doni per finalitzada quan compleix una determinada edat. Necessitem trobar eines i estratègies que fomentin la seva autonomia personal, que dibuixin les metes de futur i que renovin la il·lusió per la vida i les possibilitats de creixement que aquesta els pot oferir, així com potenciar l’envelliment actiu.

La solitud no desitjada és un altre dels grans reptes a què podem mirar. És una de les principals causes de depressió, ansietat i altres problemes de salut mental que viu la nostra població, però que a les persones amb discapacitat s’aguditza notablement. Després enumeraria l’aposta per una feina de qualitat o la visibilitat del gènere, en el cas de la discriminació multisectorial que es dirigeix ​​cap a les dones i les nenes amb discapacitat. Aquest és un punt en què estic molt involucrada pels meus valors i la meva trajectòria associativa.

Quines línies treballa la Federació per als propers mesos?

No perdem de vista que el principal objectiu és la prevenció de les lesions medul·lars i grans discapacitats, amb la implicació dels hospitals i les unitats de referència. Per la part de desinstitucionalització seguim animant que es produeixin avenços i cobertures més grans en eines com la Llei d’Autonomia Personal i potenciant l’assistència personal. A més, per combatre la solitud no desitjada només cal fomentar solucions de participació activa i crear projectes que entusiasmin en els àmbits laborals, d’oci i de projectes vitals. D’altra banda, apostem per tot activisme social que impliqui l’apoderament de les dones i les nenes amb discapacitat, que facin veure les seves fortaleses i siguin capaces de prendre les seves pròpies decisions. També mirem cap a projectes que contemplin les famílies i estratègies per potenciar l’accessibilitat universal.

Amb quina actitud s’encaren aquestes responsabilitats després de l’assemblea?

Amb un immens agraïment a l’equip que m’ha acompanyat fins ara i l’equip directiu. També amb l’ànim de donar la benvinguda als que m’acompanyen a partir d’ara.

I desitjar-los força: tenim molta feina per endavant.

Font: ASPAYM 

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content