Dimarts, 7 febrer 2023
Dimarts, 7 febrer 2023
IniciRecerca i TecnologiaL’ONCE i la Vall d’Hebron Recerca investiguen una nova teràpia per tractar...

L’ONCE i la Vall d’Hebron Recerca investiguen una nova teràpia per tractar la retinosi pigmentària

Aquesta malaltia juntament amb altres distròfies de retina és la principal causa de ceguesa als països desenvolupats

equip investigacio retinosi pigmentaria vall de hebron
Equip d’investigació de la Vall d’Hebron // Foto: ONCE

L’ONCE està col·laborant amb la Vall d’Hebron Recerca en un projecte que té l’objectiu desenvolupar una nova teràpia gènica per tractar la retinosi pigmentària causada pel gen EYS.

Aquest projecte, anomenat EYeStherapy, i liderat pel professor José García Arumí, cap del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i la doctora Anna Duarri, IP del grup de recerca en Oftalmologia, té com a prioritat trobar noves teràpies per curar retinosi pigmentària causada per mutacions al gen EYS, que provoca ceguesa irreversible en pacients joves i representen el 15,9% dels casos de retinosi pigmentària en una població espanyola.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

El projecte pretén suplir el gen EYS sa mitjançant teràpia gènica amb vectors duals híbrids en cèl·lules mare de pacients i mitjançant organoides de retina derivats d’aquests verificar la reversió del fenotip patològic.

Els resultats del projecte sobre els aspectes genètics, clínics i biològics de la deficiència d’EYS beneficiaran els pacients i les seves famílies, així com metges i investigadors. L’enfocament terapèutic genètic desenvolupat en aquest projecte també tindrà un impacte en l’acceleració de les teràpies de retinosi pigmentària en transmetre els resultats de la investigació preclínica a la clínica.

La retinosi pigmentària

La retinosi pigmentària i altres distròfies de retina hereditàries són la principal causa de ceguesa als països desenvolupats amb un enorme impacte mèdic, personal i socioeconòmic. La pèrdua dramàtica de cèl·lules de la retina o la seva funció provoca deficiències visuals i, per desgràcia, no hi ha cap tractament efectiu.

L’ONCE està plenament compromesa per impulsar la R+D+I en matèria de ceguesa i deficiència visual, mitjançant la seva col·laboració en projectes de recerca relacionats amb aquelles patologies oftalmològiques que amb més freqüència són causa de ceguesa total o parcial, com es el cas d’aquest projecte amb la Vall d’Hebron. 

A través del seu programa d’“Ajudes a la Investigació en Visió” recolza i estimula el coneixement científic més avançat i innovador en la prevenció de la ceguesa i el desenvolupament de teràpies efectives per als qui tenen o poden desenvolupar problemes greus de visió.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content