Dimarts, 20 febrer 2024
IniciDISCAPACITATL’ONCE celebra el Dia Mundial del Braille amb una exposició i una...

L’ONCE celebra el Dia Mundial del Braille amb una exposició i una visita a la seva impremta dels 6 punts màgics

Se commemora cada 4 de gener des que l’ONU va proclamar aquesta data el 2019

Día Mundial del Braille cupó
Cupó del Dia Mundial del Braille // Foto: ONCE Catalunya

L’ONCE Catalunya ha preparat una exposició i una visita guiada, amb el Promotor Braille, a la impremta del Servei Bibliogràfic ONCE, una impremta màgica sense tinta i amb 6 punts, per commemorar el Dia Mundial del Braille que se celebra aquest 4 de gener. Serà a les 10h i tindrà una durada d’una hora.

“Des de l’ONCE Catalunya volem conscienciar sobre la importància del braille com a sistema de lecto escriptura per a la plena realització dels drets humans per a les persones cegues i amb deficiència visual”, apunta Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE Catalunya.

A més, per commemorar aquesta data tan especial per al col·lectiu de les persones cegues, el Dia Mundial del Braille protagonitzarà el cupó de l’ONCE d’aquest dimarts, 4 de gener. Cinc milions i mig de cupons celebraran que amb sis punts la vida de les persones cegues és més accessible.

Dia Mundial del Braille

L’ONU va reconèixer i va proclamar en 2019 la data del 4 de gener com a Dia Mundial del Braille, després d’una llarga i esforçada reclamació de les persones cegues de tot el món, també de l’ONCE,per a fixar aquest reconeixement en la data del naixement del creador d’aquest sistema de lectoescriptura, el francès Louis Braille.

El Sistema Braille és un codi, però ull, no un codi secret. Es representen les lletres, els números, majúscules, minúscules, signes de puntuació, símbols matemàtics… i fins i tot partitures de música.

Des de l’ONCE s’impulsa l’ús del braille amb l’objectiu que els afiliats a l’ONCE i la resta de la ciutadania puguin conèixer i gaudir d’aquest codi de lectoescriptura des de tots els seus àmbits: l’educatiu, el cultural, l’oci, els serveis i en moltes altres vessants.

En l’actualitat, l’ONCE posa a la disposició de 71.000 persones cegues un fons documental de 68.050 obres, de les quals 28.761 estan disponibles en braille i 35.928 en audiollibres.

Louis Braille va perdre la vista de molt jovenet en un accident domèstic. El 1829, quan només tenia 18 anys, es va publicar el sistema de lecto escriptura que va idear i que porta el seu nom. Amb ell, els cecs de tot el món van poder sortir de la seva marginació social, cultural i educativa. Van poder llegir, informar-se, comunicar-se…

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content