Dilluns, 24 març 2025
IniciACCESSIBILITAT UNIVERSALL'ONCE Catalunya presenta una guia per garantir l'accessibilitat en plataformes úniques

L’ONCE Catalunya presenta una guia per garantir l’accessibilitat en plataformes úniques

El document ofereix recomanacions per millorar la seguretat i l'accessibilitat de les persones amb discapacitat visual en espais urbans sense diferència de nivell

L'ONCE Catalunya presenta una guia per garantir l'accessibilitat en plataformes úniques
Presentació de la guia de plataformes úniques // Foto: ONCE Catalunya

L’ONCE Catalunya ha presentat aquest divendres la guia ‘Tipus de Plataformes Úniques. Condicions d’accessibilitat’, un document que analitza els tipus i dissenys de les plataformes úniques, espais urbans on conviuen vianants i vehicles sense diferència de nivell. L’acte ha reunit una cinquantena d’arquitectes i tècnics municipals de ciutats com Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Terrassa, Reus, Salou, Mollet del Vallès, Viladecans i Cornellà de Llobregat, entre d’altres. Els participants han assistit a una jornada teòrica i han fet una prova pràctica al carrer Consell de Cent de Barcelona, on han experimentat les dificultats de les persones cegues o amb discapacitat visual greu mitjançant antifaços i ulleres de simulació.

La proliferació de zones amb plataforma única ha generat una diversitat de dissenys, sovint aplicats en nous entorns urbans. Aquesta situació ha provocat que les zones de trànsit entre vianants i vehicles siguin cada cop més difuses, incrementant els problemes de seguretat i orientació per a les persones amb discapacitat visual.

La guia actualitza un document anterior publicat el 2017 i respon a l’aprovació de noves normatives i a l’aparició de nous dissenys. El text ofereix recomanacions per garantir la seguretat i l’accessibilitat de les persones amb discapacitat visual en aquests espais.

Inicialment, les plataformes úniques s’aplicaven en nuclis històrics o zones ja construïdes. No obstant això, la seva implantació s’ha estès a zones de nova construcció, malgrat que aquests espais es podrien dissenyar diferenciant clarament les àrees de vehicles i vianants.

El document subratlla la necessitat que les intervencions urbanístiques vagin acompanyades d’un estudi individualitzat, exhaustiu i profund, que consideri les necessitats de totes les persones. Això permetria obtenir dissenys efectius, amb una senyalització adequada que faciliti l’ús de l’espai en igualtat de condicions.

Entre els principals problemes destacats hi ha la manca d’elements clars de senyalització, que genera confusió i desorientació tant per als vianants com per als conductors. A més, els vehicles elèctrics, que no emeten soroll, agreugen els problemes de seguretat.

“L’objectiu és aconseguir un espai públic saludable i segur, que afavoreixi les relacions socials i l’economia de proximitat”, ha explicat Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya. “Ens preocupa moltíssim l’augment d’aquest tipus de carrers, l’estructura, la col·locació del mobiliari urbà i el pas del transport públic. La prioritat han de ser sempre les persones”, ha afegit.

La guia recull criteris tècnics perquè arquitectes, tècnics municipals i responsables polítics els tinguin en compte en el disseny d’aquests espais. “No estan dissenyats per a tots”, ha afirmat Anaïs Garcia, cap d’Autonomia Personal, Tecnologia i Accessibilitat de l’ONCE Catalunya. “És possible dissenyar espais més segurs, més amables i que tinguin en compte tothom”, ha subratllat.

L’ONCE Catalunya es mostra a favor de ciutats sostenibles i amb menys contaminació, però sense sacrificar els drets de les persones amb discapacitat. “Fem un país inclusiu, no exclusiu”, ha remarcat Botí. “Escolteu les recomanacions dels nostres tècnics, que són els millors experts del món”, ha demanat a les administracions. “Les persones cegues hem aconseguit estar al carrer i no tancats a casa. Ens ho hem guanyat i continuarem al carrer”, ha conclòs.

La guia ‘Tipus de Plataformes Úniques. Condicions d’accessibilitat’ es pot consultar a través d’aquest enllaç.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES